Inghetarea contributiilor la fondurile de pensii private de catre guvern va face ca pensiile incasate in final sa fie mai mici cu 15%, se arata intr-un studiu de profil. Administratorii de fonduri spun ca pierderea se poate limita daca din 2010 contributiile s-ar majora direct la 3% in loc de 2,5%.
“Masurile de reducere a contributiilor virate catre conturile personale ale participantilor risca sa reduca ireversibil venitul viitorilor pensionari. Activele acumulate in fondurile de pensii risca sa fie prea reduse pentru a finanta un nivel adecvat al pensiei private, in acele state in care au fost revocate majorari ale contributiilor aprobate anterior, asa cum s-a intamplat in Romania”, afirma expertii OECD, in cadrul unui raport publicat saptamana trecuta.
Totodata si Banca Mondiala s-a declarat recent impotriva deciziilor luate de unele state din Europa Centrala si de Est in acest sens, precizand ca solutiile adoptate vor afecta puternic sistemele de pensii private.
Romania merge in sistem de avarie
In prezent, contributiile de numai 2% virate de participantii romani in sistemul de pensii private sunt cele mai mici dintre toate statele cu sisteme similare de pensii private. In mod normal, aceasta trebuia sa creasca anual cu 0,5% pana la atingerea unui nivel final de 6% din venitul brut al unui angajat.
Din cauza crizei financiare insa, statul romanesc a mentinut aceasta contributie si pentru acest an la numai 2%. Acest lucru „nu reprezinta doar o incalcare a statului de drept, ci si o incalcare a increderii in reforma sistemului public de pensii – reforma de care intreaga Europa are nevoie disperat”, atrage atentia Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP).
Potrivit estimarilor EFRP, o reducere cu 0,5% a contributiilor pe intreaga durata de cotizare genereaza automat o diminuare a pensiei private finale cu 15%.
Singura solutie care ar putea remedia aceasta situatie este revenirea incepand cu 2010 la nivelul stabilit initial - 3% corespunzator anului urmator, sustine industria fondurilor de pensii. Aceasta ar insemna sa nu se ia in considerare faptul ca anul acesta contributiile au ramas la fel ca in 2008.
„Numai in acest mod pierderile participantilor, estimate pentru anul acesta la 70-80 de milioane de euro, vor fi limitate la anul 2009 si nu vor fi <<carate>> mai departe, in defavoarea celor 4,7 milioane de clienti ai sistemului”, explica Crinu Andanut, pesedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In acelasi timp, la majorarea sumei finale primite ca pensie poate contribui in mod pozitiv si cresterea varstei de pensionare, Banca Mondiala recomandand iesirea din campul muncii a barbatilor la o varsta de 70 de ani pana in 2050.
In prezent, in Romania in pilonul II de pensii activeaza 14 fonduri de pensii, cu un volum al activelor nete administrate de peste 300 milioane de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News