top banner

Industria pensiilor private propune contributii de 3% din 2010

27 Aprilie 2009 | Autor: Alina Branescu

Inghetarea contributiilor la fondurile de pensii private de catre guvern va face ca pensiile incasate in final sa fie mai mici cu 15%, se arata intr-un studiu de profil. Administratorii de fonduri spun ca pierderea se poate limita daca din 2010 contributiile s-ar majora direct la 3% in loc de 2,5%.
 
“Masurile de reducere a contributiilor virate catre conturile personale ale participantilor risca sa reduca ireversibil venitul viitorilor pensionari. Activele acumulate in fondurile de pensii risca sa fie prea reduse pentru a finanta un nivel adecvat al pensiei private, in acele state in care au fost revocate majorari ale contributiilor aprobate anterior, asa cum s-a intamplat in Romania”, afirma expertii OECD, in cadrul unui raport publicat saptamana trecuta.
 
Totodata si Banca Mondiala s-a declarat recent impotriva deciziilor luate de unele state din Europa Centrala si de Est in acest sens, precizand ca solutiile adoptate vor afecta puternic sistemele de pensii private.
 

Romania merge in sistem de avarie

 
In prezent, contributiile de numai 2% virate de participantii romani in sistemul de pensii private sunt cele mai mici dintre toate statele cu sisteme similare de pensii private. In mod normal, aceasta trebuia sa creasca anual cu 0,5% pana la atingerea unui nivel final de 6% din venitul brut al unui angajat.
 
Din cauza crizei financiare insa, statul romanesc a mentinut aceasta contributie si pentru acest an la numai 2%. Acest lucru „nu reprezinta doar o incalcare a statului de drept, ci si o incalcare a increderii in reforma sistemului public de pensii – reforma de care intreaga Europa are nevoie disperat”, atrage atentia  Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP).
 
Potrivit estimarilor EFRP, o reducere cu 0,5% a contributiilor pe intreaga durata de cotizare genereaza automat o diminuare a pensiei private finale cu 15%.
 

Limitarea pierderilor

 
Singura solutie care ar putea remedia aceasta situatie este revenirea incepand cu 2010 la nivelul stabilit initial - 3% corespunzator anului urmator, sustine industria fondurilor de pensii. Aceasta ar insemna sa nu se ia in considerare faptul ca anul acesta contributiile au ramas la fel ca in 2008.
 
„Numai in acest mod pierderile participantilor, estimate pentru anul acesta la 70-80 de milioane de euro, vor fi limitate la anul 2009 si nu vor fi <<carate>> mai departe, in defavoarea celor 4,7 milioane de clienti ai sistemului”, explica Crinu Andanut, pesedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
In acelasi timp, la majorarea sumei finale primite ca pensie poate contribui in mod pozitiv si cresterea varstei de pensionare, Banca Mondiala recomandand iesirea din campul muncii a barbatilor la o varsta de 70 de ani pana in 2050.
 
In prezent, in Romania in pilonul II de pensii activeaza 14 fonduri de pensii, cu un volum al activelor nete administrate de peste 300 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia