Auditarea situatiilor financiare ale fondurilor de pensii private obligatorii costa de la 500 euro pana la peste 20.000 euro pe an. Tinerea sub control al costurilor ar trebui sa preocupe pe viitorii participanti, deoarece cu cat cheltuielile sunt mai mici, cu atat raman mai multi bani pentru pensia privata.
Modul in care administratorul unui fond de pensii va investi contributiile colectate este la fel de important ca si modul in care va cheltui banii, pentru ca degeaba veniturile sunt fructificate la randamente inalte, daca cheltuielile vor creste intr-un ritm similar.
Principala cheltuiala facuta publica in prezent este comisionul perceput lunar din activul net. In aproape toate cazurile, insa, acest comision este de 0,05%, cu mici exceptii. AG2R Fond de Pensii se limiteaza la 0,045%, in timp ce Aviva nu va percepe comision in 2008, iar Interamerican – in 2008 si 2009.
Un alt cost disponibil este taxa de audit, care fata de comisionul de mai sus, inregistreaza diferente extreme de la un fond la altul. In suma absoluta, acest cost are o influenta nesemnificativa asupra activelor administrate. El poate fi insa util prin faptul ca poate indica cat de eficient va fi administratorul pe viitor in tinerea sub control a cheltuielilor de functionare.
De la bun inceput, trebuie spus ca toti administratorii au ales una cele patru mari companii de audit: Ernst & Young, Pricewaterhousecoopers, KPMG si Deloitte. Dintre acestea, Ernst & Young se detaseaza net, avand cele mai multe contracte incheiate cu administratorii de fonduri de pensii.
Nu toti administratorii au reusit insa se negocieze la fel de bine comisioanele cu firma de consultanta. De exemplu, ING Fond de Pensii plateste in jur de 500 euro la Ernst & Young, in timp ce acelasi auditor incaseaza peste 3.000 euro de la Omniasig Fond de Pensii, aproape 5.000 euro de la Prima Pensie, 7.800 euro de la BRD Fond de Pensii si peste 20.000 euro de la Generali Fond de Pensii. Cel mai scump contract de audit l-a incheiat AIG Fond de Pensii, care plateste 20.000 euro plus TVA la Pricewaterhousecoopers, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Iar, la capatul opus, se gasesc Allianz-Tiriac Pensii Private si ING Fond de Pensii – care au stabilit aceste costuri la aproximativ 500 euro.
ING Fond de Pensii este de astfel administratorul care a reusit sa atraga cei mai multi participanti pana acum, avand o cota de piata de aproximativ 55%. Pe locul 2 se situeaza Aviva Fond de Pensii – cu o cota de piata de 14%, iar locul 3 revine fondului administrat de Generali (6,8%). De asemenea, un numar semnificativ de participanti au mai aderat la fondul gestionat de Interamerican Fond de Pensii (6,2%), Allianz-Tiriac Pensii Private (5,9%), AIG Fond de Pensii (4,5%) si BRD Fond de Pensii Private (4,4%). Asa cum se poate observa, fondurile de pensii care tin de societatile de asigurare au avut rezultate mult mai bune decat cele aflate sub tutela grupurilor bancare. Acest lucru arata in cele din urma experienta mult mai mare in vanzari pe care o au asiguratorii decat bancile. In timp ce primii si-au facut un obicei din a vana clientii, bancherii inca ii asteapta sa intre in sucursale pentru a le vinde ceva.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News