Programul Rabla va incepe pe 1 iunie 2008, prima etapa urmand sa se finalizeze pe 25 septembrie. Cea de-a doua etapa a programului se va derula intre 1 octombrie si 12 decembrie. Prima de casare nu a fost majorata, fiind fixata tot la nivelul de 3.000 lei, in timp ce numarul de locuri a fost crescut la 40.000.
Intregul program va oferi prime de casare in valoare totala de 120 milioane lei, pentru 40.000 romani care doresc sa isi schimbe masina veche cu una noua. Chiar daca s-a vehiculat majorarea pentru 2008 a primei de casare de la 3.000 lei la 4.000 lei, suma finantata de stat a ramas neschimbata. In schimb, numarul de locuri a fost crescut la 40.000, fata de 16.500 de locuri disponibile in anul precedent.
Ca o noutate, in 2008 vor exista doua etape ale programului Rabla, fata de trei cat era anterior. Prima va incepe la 1 iunie se va finaliza la 25 septembrie. A doua etapa va avea loc intre 1 octombrie si 12 decembrie.
"In acest program se pot inscrie doar persoanele fizice, proprietare sau mostenitore a unui autovehicul functional, inmatriculat in Romania si a carui vechime depaseste 12 ani", a declarat Attila Korodi, ministrul mediului, care a precizat ca o lista producatorilor validati va fi facuta publica in jurul datei de 30 mai.
Procedura ramane similara
Ca si in cazul programelor desfasurate in anii anteriori, obtinerea primei oferite de stat la cumpararea unei masini noi presupune 4 pasi. In primul rand, detinatorul unei "rable" trebuie sa se inscrie pe listele unui producator autorizat si sa isi aleaga masina noua dorita.
Din partea producatorului, acesta va primi o nota de acceptare. Urmeaza casarea rablei la un operator economic autorizat, radierea acesteia din evidentele politiei si in final achizitionarea autoturismului ales initial.
Prima de 3.000 lei, virata de stat in contul de trezorerie al producatorului, va fi scazuta pe factura din pretul de achizitie al autoturismului nou.
Agricultori primesc prime pentru tractoare noi
Tot in premiera, anul acesta, din luna iunie, cei care detin un tractor uzat pot primi de la stat o prima de 17.000 lei pentru achizitionarea unuia nou.
"Aceasta valoare este mult mai mare decat in cazul autoturismelor clasice, pentru simplul motiv ca si pretul de achizitie al unui tractor este unul consistent. Anul acesta ne propunem sa eliminam 1.200 de tractoare uzate din Romania", a tinut sa precizeze Attila Korodi.
Programul se va desfasura tot in doua etape, intre 1 iunie si 25 septembrie si intre 1 octombrie si 5 decembrie si se adreseaza numai persoanelor fizice ce detin sau au mostenit un tractor uzat.
Procedura de obtinere a finantarii din partea statului este similara celei aferente autoturismelor. Beneficiarul va trebui sa obtina o nota de acceptare de la un producator de tractoare autorizat. Ulterior va trebui sa predea tractorul uzat catre un operator economic autorizat sa colecteze autovehicule scoase din uz, sa il radieze iar apoi sa achizitioneze noul utilaj.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News