Initiatorii isi motiveaza propunerea prin faptul ca garantiile actuale prevazute de lege nu acopera fenomenul scaderii puterii de cumparare a banilor din cauza inflatiei. Ei sustin ca in cateva state se foloseste un randament minim legat de inflatie. Din exemplele prezentate nu reiese insa ca exista legi care sa impuna ca randamentul sa depaseasca inflatia. Aceasta este folosita cel mult ca reper in stabilirea randamentului minim. Un astfel de prag minim prevede insa si legislatia actuala de la noi.
Un alt argument este ca guvernul Emil Boc a introdus pensia minima de stat din 2009 si ca ar trebui sa existe o prevedere similara si in cazul pensiilor private.
Propunerea este incompatibila cu sistemul actual
Consiliul Legislativ a dat un raspuns in Monitorul Oficial din 11 mai, unde se precizeaza ca “garantarea unei pensii private peste valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei pe o perioada intinsa de 20-30 ani, pare nerealista si incompatibila cu sistemul actual de pensii private”.
Totodata, Consiliul apreciaza ca garantiile oferite de actuala legislatie sunt adecvate. Fondurile de pensii private nu pot intra in faliment, sunt obligate sa administreze banii prudent, iar tipurile de investitii pe care le pot face sunt reglementate.
Ultima initiativa legislativa de acest gen a fost respinsa pe 3 martie 2009 de catre Parlament, cu unanimitate de voturi. Noua propunere urmeaza sa intre in circuitul legislativ, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.