top banner

Bursa, intre Patriciu si Franklin Templeton

04 August 2009 | Autor: Alin Iacob

Dinu Patriciu a afirmat recent ca bursa de la Bucuresti reprezinta doar o cale de a pierde bani. Saptamana trecuta, Mark Mobius, seful companiei americane desemnate sa administreze Fondul Proprietatea, a afirmat ca BVB este una dintre cele mai subevaluate piete de actiuni si ca investitorii au cale libera la castiguri. De partea cui este adevarul?
Ambele profetii au fost facute chiar la sediul Bursei de Valori Bucuresti, cele doua personalitati ale lumii afacerilor fiind invitate sa deschida saptamanala sedinta festiva de tranzactionare.

Patriciu, ursitoarea de rau a BVB?

Dinu Patriciu are antecedente nu tocmai placute in legatura cu declaratiile despre bursa locala. In primavara anului 2008, cand omul de afaceri a declarat ca bursa de la Bucuresti se va prabusi, Asociatia Brokerilor s-a scandalizat si a amenintat chiar cu judecata pe motiv ca afirmatiile nu ar fi altceva decat o manipulare a pietei de capital. Bursa de la Bucuresti nu s-a prabusit anul trecut din cauza declaratiilor lui Patriciu, ci pentru ca s-a contaminat de la bursele occidentale.
Acum, Patriciu a fost invitat de conducerea BVB ca urmare a exit-ului fenomenal din Rompetrol, ce i-ar fi adus peste 1,5 miliarde dolari in cash. Timpul scurs nu i-a schimbat lui Patriciu opiniile cu privire la BVB. “BVB este o loterie nelichida” si “BVB nu aduce nici o oportunitate decat eventual aceea de a pierde bani”, a spus Patriciu.
De buna seama, el a privit cu ochi critic oferta de companii a bursei din postura sa actuala de mare investitor care are in conturi o suma de bani egala cu valoarea de piata a actiunilor liber transferabile la bursa (adica free-float-ul companiilor listate). Cu alte cuvinte, aceasta ar insemna ca omul de afaceri ar putea cumpara aproape toate actiunile ce se pot tranzactiona la BVB si pe Rasdaq, presupunand prin absurd ca intrarea unei sume de bani atat de uriase nu ar ridica cotatiile actiunilor.

Mobius, intre amagiri prezente si sperante pentru viitor
La doar cateva saptamani de la declaratiile lui Patriciu, la Bucuresti a venit un mare “guru” al pietelor de capital, Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton. Compania americana a fost declarata de comisia guvernamentala ca fiind cea mai indreptatita sa administreze Fondul Proprietatea, care ar putea fi cea mai reprezentativa entitate romaneasca ce va fi vreodata listata la BVB.
In ciuda acestei desemnari, Franklin Templeton nu este chiar in “luna de miere” cu autoritatile romane. Mobius a primit prima veste proasta la scurt timp dupa ce in iunie a fost declarat castigator la Fondul Proprietatea. Seful AVAS s-a pronuntat cu subinteles ca nivelul comisionului de administrare din oferta declarata castigatoare este “scump, dom’le scump”.
A doua veste proasta a primit-o saptamana trecuta, cand la AGA de la Fondul Proprietatea ce trebuia sa oficializeze numirea Franklin Templeton ca administrator, Ministerul Finantelor nu s-a prezentat, lasandu-i singuri pe actionarii privati - care in lipsa cvorumului legal, au vorbit despre ceea ce au patimit ei in relatia cu Fondul Proprietatea.
A doua zi dupa momentul festiv ratat la AGA de la Fondul Proprietatea, seful Franklin Templeton a avut in program o descindere la BVB. Si in pofida experientei nefericite de luni, el a fost generos in ceea ce priveste comentariile cu privire la potentialul bursei de la Bucuresti.
Deosebirea intre tonul diferit al lui Dinu Patriciu si Mark Mobius se explica prin modul diferit de percepere a realitatilor romanesti. Nu este insa deloc exclus ca experientele cu Fondul Proprietatea sa il faca pe Mobius sa invete ca la noi lucrurile nu sunt niciodata atat de simple precum par la prima vedere, si sa ajunga pana la urma la vorbele lui Patriciu.

Patriciu recomanda dezvoltarea regionala
•    “Bursa este nelichida si foarte volatila. Nu poti castiga pe o bursa care este si nelichida si foarte volatila. Trebuie sa fii o ghicitoare in cafea ca sa stii ce se va urma”
Patriciu are dreptate cand spune ca dimensiunea conteaza atunci cand investesti pe o piata de actiuni. Sa ne uitam la faptul ca nivelul actual al capitalizarii BVB si Rasdaq (daca excludem Erste Group AG) este de 11 miliarde euro. O singura companie din Cehia si anume CEZ are o capitalizare de 18 miliarde euro. Fara comentarii.
Cat priveste lichiditatea redusa, aceasta este o consecinta a numarului redus de companii de dimenisuni imortante. Cu 3-4 milioane de euro tranzactii pe zi, BVB este foarte departe de Cehia, Polonia si Ungaria. Cand o piata de actiuni este atat de mica evident ca ea nu atrage marii investitori si ca in momentul unor intrari/iesiri ceva mai mari de capitaluri se produc fluctuatii foarte mari ale cotatiilor actiunilor, ceea ce induce perceptia de volatilitate si risc.
•    “Eu cred in viitorul BVB, daca va fi suficient de desteapta sa devina o Bursa regionala. BVB trebuie sa contribuie la formarea Bucurestiului intr-un centru financiar. Bursa  trebuie sa isi deschida oferta si sa ofere produse atractive investitorilor din piata”,
Patriciu induce ideea ca atragerea de noi emitenti interesanti din Romania si tarile din jur reprezinta singura solutie pentru ca BVB sa se dezvolte pe termen lung. Acesta este de altfel singurul tratament pentru lipsa de lichiditate si adancime a bursei. Numai ca pana in prezent, oficialii BVB si breasla brokerilor nu au reusit sa atraga noi emitenti cu greutate.
Reprezentantii  pietei de capital s-au multumit sa gestioneze stocul de circa 5.000 de societati listate prin privatizarea de masa care s-a subtiat tot mai mult in privinta companiilor importante, sangele proaspat fiind insuficient pentru a da greutate bursei. De la reinfiintarea bursei au avut loc numai zece listari in urma unor oferte publice initiale incheiate cu succes, cea mai mare - de circa 64 milioane euro - fiind lansata de Transgaz.

Mobius anunta sfarsitul crizei pietelor de capital
•    “Romania are mari sanse de a performa mai bine decat tarile din Vest, pentru ca cifrele arata ca piata din Romania este mai ieftina decat altele. PER-ul (pret/profit pe actiune - n.red.) din tarile emergente este de 14, in timp ce in Romania este 6. Indicatorul P/BV (pret/valoarea contabila pe actiune - n.red.) din Romania este sub 1, in timp ce in pietele emergente este de 1,8. Acestea reprezinta motivele pentru care este timpul sa cumperi aici”
Calculul unor indicatori agregati trebuie sa fie privit intotdeauna cu atentie, iar interpretarea trebuie sa fie facuta avand in vedere cateva detalii legate de modul de calcul al acestora.
Valoarea PER sau P/BV agregat al unei piete difera in functie de companiile care sunt selectate. Nu stim daca indicatorul este calculat cu profiturile companiilor la 2008 sau in baza unor estimari pe 2009. Nivelul foarte redus al indicatorului ar sugera ca Mobius s-a raportat la profiturile pe 2008. Insa acestea vor scadea in acest an cu 30-50%. Si atunci foarte probabil vom vorbi de o valoare a PER de cel putin 10.
Indiferent de cat de relevant s-ar dovedi un astfel de indicator precum cel mentionat de seful Franklin Templeton, este foarte important pentru un potential investitor sa nu considere ca orice actiune s-ar cumpara ea va aduce negresit castiguri peste un anumit interval de timp. Analiza trebuie facuta de la caz la caz, si nu pe baza unui singur indicator.
•    “Piata din Romania va fi mult mai mare decat este acum. In urmatorii trei-patru ani, capitalizarea si lichiditatea se vor dubla sau chiar tripla, in timp ce numarul companiilor listate va creste simtitor. Cel mai incitant lucru la piata din Romania il reprezinta faptul ca exista multe companii nelistate care sunt foarte interesante si care pot strange bani de pe piata de capital”
Piata din Romania va creste din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii in primul rand datorita efectului de apreciere al cotatiilor actiunilor. Acestea ar trebui sa inregistreze procente rezonabile de crestere intr-un orizont de 3-5 ani, fie si numai prin prisma faptului ca preturile trebuie sa urmeze in timp profiturile companiilor.
Insa e greu de crezut ca societatile inchise de stat sau private vor ajunge sa faca coada la bursa. Istoria recenta ne arata ca in Romania si societatile care stiau drumul la bursa l-au ratacit pana la urma.
•    “In ceea ce priveste pietele de capital, criza s-a terminat. Piata de capital iti spune ce se va intampla anul viitor: te uiti in fata si vezi revenirea economiei. Problema este ca economistii spun ca lucrurile arata ingrozitor, pentru ca ei, de fapt, se uita in oglinda retrovizoare si vad criza, dar nu stiu ce vine. Piata de capital, in schimb, stie”
In aceasta privinta seful Franklin Templeton nu face altceva decat sa faca trimitere la un principiu cunoscut in randul investitorilor. Acesta spune ca bursele simt un moment de cotitura in evolutia economiilor cu ceva timp inainte, cel mai avansat termen fiind cel de sase luni.
Si totusi ceea ce nu stie Mobius, spre deosebire de Patriciu, este ca la noi - asa cum criza a venit abia dupa alegeri si revenirea economiei ar putea avea loc cu o intarziere mai mare decat la altii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul