Reformele convenite cu FMI prevad ca pensiile sa nu se mai indexeze in functie de salariu, ci dupa inflatie. In acest mod, decalajul dintre pensii si salarii se va adanci. Cele mai afectate vor fi persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-35 de ani, care sunt nevoite sa incheie o pensie facultativa ca sa compenseze acest efect.
Noul program de convergenta pe 2008-2011 publicat de guvern semnaleaza ca plata pensiilor de stat va atarna tot mai greu in bugetul public. Cheltuielile cu pensiile reprezinta acum 6% din PIB, dar in 2060 – ponderea va ajunge la 12%.
Actualul sistem are costuri prea mari
Prognoza ia in calcul introducerea unui plafon minim pentru pensia de asigurari sociale, dar si faptul ca punctul de pensie va reprezenta 45% din salariul mediu brut pe economie, conform prevederilor legale.
Costurile bugetare tot mai mari sunt cauzate in principal de fenomenul imbatranirii populatiei. In prezent, persoanele in varsta de peste 65 de ani reprezinta doar 20% din populatia in varsta de munca (intre 15-64 ani).
Acest raport urmeaza sa creasca accelerat, astfel ca in 2050, ponderea va ajunge la peste 50% si chiar la 65% in 2060.
Pensiile private obligatorii nu vor putea usura povara bugetara, deoarece pensiile platite de Pilonul II vor reprezenta abia 1,8% din PIB in 2060.
Salariile se vor indeparta de pensii
Noul acord cu FMI include insa o solutie pentru ca aceasta situatie sa fie depasita. Fondul recomanda indexarea pensiei de stat in functie de inflatie si majorarea varstei de pensionare in cazul femeilor. Acest scenariu permite reducerea cheltuielilor cu pensiile de stat la 4,2% din PIB in 2060.
In acest caz, insa, pensiile de stat nu se vor mai raporta la salariul mediu brut pe economie, ci numai la inflatie. Iar cum pe termen lung, salariile vor creste in termen reali, acest lucru inseamna ca pensiile de stat vor reprezenta un procent mai mic din salariul mediu brut pe economie.
Prin urmare, daca reformele convenite cu FMI vor fi respectate, acest lucru va avea consecinte negative pe termen lung pentru persoanele active in prezent. Cei mai afectati vor fi salariatii care acum au intre 25-35 ani.
Nu numai ca pensia de stat va avea un decalaj foarte mare fata ultimul salariu incasat, dar acest lucru nu va putea fi compensat prea mult de pensia privata obligatorie. Nici aceste pensii nu vor fi prea mari deoarece contributiile platite la fondurile de pensii private nu vor ajunge la un nivel mai semnificativ decat peste 6-8 ani, iar o buna parte din perioada de acumulare a fost pierduta pentru aceste persoane, deoarece sistemul privat de pensii a aparut abia acum un an.
Singura solutie o reprezinta incheierea unei pensii facultative, care sa completeze celelalte surse de venituri, astfel incat persoanele respective sa-si mentina standardul de viata si dupa momentul pensionarii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News