top banner

Contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, pe intelesul tuturor

10 Februarie 2010 | Autor: Ioan Aleman

Din acest an, investitorii pot efectua tranzactii la bursa de la Sibiu, cu contracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average. Afla cum functioneaza aceste contracte, ce facilitati de castig ofera investitorilor si care sunt garantiile necesare pentru a face tranzactii.

Indicele Dow Jones Industrial Average este cel mai cunoscut indice bursier pe plan mondial, fiind si cel mai tranzactionat. In componenta lui se afla un cos de actiuni al unor societati industriale aflate pe teritoriul american, in numar de 30. Acestea sunt societati de referinta in proprietate publica dar, de-a lungul timpului componentele individuale au fost schimbate. Ultima interventie dateaza din 8 iunie 2009 cand General Motors si Citigroup au fost inlocuite cu o societate de calatori si de Cysco Systems. Valoarea curenta de tranzactionare se obtine printr-o formula alcatuita din suma celor 30 de preturi din piata de valori impartita la un divizor.        

In ianuarie 2010, Bursa Sibiu a reusit sa primeasca autorizatia de tranzactionare a contractului futures, fiind prima bursa din lume care a primit acceptul, dupa CME GROUP care detine contractul de sublicentiere obtinut de la Dow Jones Indexes. Oportunitatile oferite de acest indice fac o concurenta serioasa la lichidiatile oferite de celelalte simboluri de pe SIBEX.

Perioada de tranzactionare

Contractul futures cu simbolul DEDJIA_RON este denominat in lei, are multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si perioada de valabilitate trimestriala. Scadentele pentru care se pot deschide pozitii in acest moment sunt Mar10, IUN10, SEP10, DEC10. Asta inseamna ca un contract tranzactionat poate fi pastrat o secunda, un minut, o ora, o sedinta de tranzactionare sau luni de zile, dar nu mai mult decat ziua de scadenta.

In ziua de scadenta, pozitiile existente in acel moment vor fi inchise la valoarea cotatiei speciale de deschidere a indicelui DOW JONES Industrial Average comunicata de Dow Jones & CO Inc din acea zi.

Facilitatile contractului

Volatilitatea ridicata naste posibilitati de speculatie insemnata iar standardizarile contractului dau lichiditati apreciabile. Societatea care se ocupa cu acestea, CRC a creat o succesiune de facilitati printre care amintim:

             - limita minima de oscilatie a pretului, este de 0,01 reprezentand un pas de tranzactionare. Adica, ordinele pot fi introduse in sutime de punct, miscarea minima a indicelui in jurul a 10.000 puncte poate fi pentru scadere la 9999,99 sau crestere la 10000,01. La o pozitie detinuta un pas implica castig sau pierdere de 0,01 lei.
             - limita maxima admisa pentru o sedinta de tranzactionare este 300 puncte. La un contract detinut se poata castiga sau pierde, intr-o sedinta, maxim 300 lei.
             - marimea contractului este data de valoarea in puncte a indicelui DJIA inmultit cu 1 leu.
             - orarul de tranzactionare este pentru fiecare zi de lucru, de luni pana vineri, intre orele 9.45-17.15; in ziua de scadenta, orarul este de 9.45-16.00.
             - pretul pe care un investitor il suporta la tranzactionare este de aproximativ 1,5 lei/contract care acopera si cheltuielile intermediarului.

Garantia solicitata

Pe toata perioada de detinere a unei pozitii, softul de tranzactionare va bloca in favoarea CRC (care este garantul tuturor tranzactilor) aproximativ 4% din valoarea contractului. Desi valoarea acestuia oscileaza in jurul nivelului de 10.000 lei, va necesita o garantie mult mai mica.

Spre exemplu la tranzactionarea indicelui in palierul 9000-10.000 se va bloca o garantie fixa de 360 lei, pentru tranzactii in intervalul 10.000-11.000 garantia va fi de 400 lei. Garantie este deblocata in momentul lichidarii uneui contract. Lichidarea unui contract se face prin initierea unei pozitii inverse celei detinute initial, o cumparare se anuleaza printr-o vanzare si invers.

Ioan Aleman este director departament dezvoltare la Bursa de la Sibiu (SIBEX) .

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul