Din cei 4,5 milioane de clienti potentiali, un sfert au aderat deja la o pensie privata obligatorie. In schimb, pensiile facultative numara doar 17.000 de participanti. ING, Allianz Tiriac, Aviva si Generali sunt administratorii preferati de populatie pana acum.
ING continua sa conduca in topul administratorilor de pensii private facultative, cu peste 640.000 de participanti la data de 15 octombrie, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In total, ING Fond de Pensii are acum o cota de piata de 40,5%, fata de 54% cat avea la raportarea facuta la 1 octombrie. Pe locul 2 in preferintele populatiei, se plaseaza Allianz Tiriac Pensii Private, cu o cota de piata de 20,6%, fata de numai 6% la inceputul lunii octombrie. Aviva si Generali au cote de piata relativ egale – in jur de 9-10%, fiind urmati de Interamerican si AIG Fond de Pensii.
Pana acum au semnat un contract de aderare peste 1,1 milioane de persoane, ceea ce reprezinta 25% din clientela totala. Este interesant insa ca majoritatea participantilor de pana acum sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 ani, care potrivit legii, pot contribui doar optional. Doar 37% dintre cei 1,1 milioane de participanti fac parte din categoria de varsta sub 35 ani, care sunt obligati sa adere. In cazul in care nu vor semna un contract de participare cu nici un fond pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008, ei fi repartizati aleator la fondurile existente, proportional cu cota de piata a fiecarui administrator.
Lansarea sistemului de pensii private obligatorii a avut un impact favorabil si asupra fondurilor facultative, care au castigat tot mai multi clienti in ultima vreme. Daca la inceputul lunii septembrie, doar 8.000 de persoane incheiasera un contract pentru o pensie facultativa, la mijlocul lunii octombrie, numarul lor urcase aproape de 17.000. Liderul pietei este in acest caz Allianz Tiriac, care gestioneaza mai mult de jumatate din activele totale aferente pensiilor facultative. In schimb, ING Asigurari de Viata are o cota de piata de 32%, Aviva – 12,2%, iar BCR Asigurari de Viata – 1,6%. In prezent, fondurile de pensii facultative au investit 86% din sumele colectate in depozite bancare, iar 14% - in tilturi de stat.
In perioda urmatoare, CSSPP intentioneaza sa emita regulamente speciale pentru a creste transparenta sistemului de pensii private, prin care sa stabileasca informatiile pe care administratorii trebuie sa le publice in rapoartele anuale. In plus, urmeaza sa fie emisa Legea privind furnizorii de pensii private. Trebuie subliniat ca in prezent, populatia isi alege administratorul pensiei private, care are rolul de a colecta contributiile si a le investi. Iar, in momentul pensionarii, fiecare persoana va putea folosi banii stransi pentru a-si achizitiona o pensie facultativa de la un furnizor autorizat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News