top banner

Cecurile se vor incasa mai rapid

13 Februarie 2007 | Autor: Ruxandra Dumitrescu

Cecurile, cambiile si biletele la ordin vor fi in curand procesate electronic, ceea ce va conduce la scurtarea considerabila a duratei de decontare. Daca in prezent, banii erau incasati intre 3-9 zile, pe viitor perioada se va reduce la maximum 3 zile. In plus, costul de procesare va fi acelasi cu cel de la ordinele de plata de mica valoare.
 
Implementarea de catre TransFonD, in anul 2005, a sistemului electronic de plati din Romania este urmata in anul 2007 de demararea proiectului de automatizare a procesarii instrumentelor de debit - cecurile, cambiile si biletele la ordin.
 
Proiectul consta in realizarea si implementarea unui sistem electronic de compensare automata. In final, acest sistem va elimina circulatia pe suport hartie a instrumentelor de debit si va introduce transmiterea electronica a imaginilor scanate ale acestora.
 
In urma solicitarii Asociatiei Romane a Bancilor, TransFonD va demara in aceasta luna proiectul de procesare automata a instrumentelor de debit si implementarea acestuia în 2 etape:
 
- schimbul fizic centralizat al instrumentelor de debit si procesarea automata prin intermediul TransFonD a instructiunilor de decontare. Aceasta etapa premergãtoare se va finaliza la sfarsitul anului in curs;
 
- schimbul centralizat de instrumente de debit si procesarea prin intermediul TransFonD a instructiunilor de decontare, dupa modificarea cadrului legislativ in domeniu. Legea cecului si legea cambiei si biletului la ordin trebuie modificate astfel incat sa nu mai fie necesara circulatia fizica a documentelor. Aceasta inseamna sa fie permisa acceptarea la plata a unei imagini scanate a instrumentului de plata in locul hartiei, astfel incat imaginea digitala insotita de semnatura electronica a bancii beneficiarului sa aiba valoare juridica. In aceasta etapa atat schimbul centralizat, cat si compensarea si decontarea vor fi automatizate.
 
Dupa finalizarea celor 2 etape, TransFonD va oferi un produs mai rapid si mai avantajos. Sistemul de procesare automata a instrumentelor de debit va putea tranzactiona un numar de cel putin 100.000 de instructiuni/zi iar tariful procesarii unei instructiuni se va reduce pana la nivelul celui pentru ordinele de plata de mica valoare (0,61 lei).
 
In plan european, folosirea instrumentelor de debit este descurajata iar tendinta de scadere a acestora urmeaza sa se manifeste pe termen lung, 7-10 ani. In cazul Romaniei, automatizarea procesarii instrumentelor de debit inseamna un efort care merita facut pentru ca in primul rand nu presupune investitii foarte mari (cea mai mare investitie individuala se va inregistra la nivelul TransFonD, cifrandu-se intre 200 si 300 de mii de euro) iar in al doilea rand va aduce mai multe avantaje:
  •  va creste viteza de procesare si in cazul acestor instrumente, adica de la 3 pana la 9 zile in prezent pana la maximum 3 zile in viitor;
  • pretul procesarii va fi acelasi ca la o plata de mica valoare efectuata prin casa de compensatii a TransFonD (SENT);
  • va creste siguranta in functionare, riscul operaþional generat de interventia umana diminuandu-se substantial;
  • va permite bancilor comerciale o mai bunã integrare a sistemelor informaþionale interne.
 
Ruxandra Dumitrescu este marketing specialist la TransFonD
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul