Sfarsitul lunii aprilie a prins dolarul american in cea mai proasta forma fata euro, atingandu-se un nou maxim al tuturor timpurilor pentru raportul EUR/USD. Declinul monedei americane este pe cale sa continue, fiind posibil ca in lunile urmatoare euro sa stabileasca un nou record. Castigurile nu se asteapta insa sa se mentina prea mult.
Duelul dintre euro si dolar a scos castigator in ultima vreme moneda unica. Ascensiunea sa a fost sustinuta insa mai mult de slabiciunile economiei americane decat de performantele economice ale zonei euro.
In prezent, cotatiile valutare sunt influentate in cea mai mare masura de diferentialul de dobanda dintre cele doua economii, mai exact de perspectivele evolutiei sale. In zona euro, lucrurile sunt cat se poate de clare : analistii apreciaza aproape la unison ca in iunie Banca Centrala Europeana va majora dobanzile, nefiind excluse noi ajustari similare pana la finele anului. Cresterea dobanzilor face ca plasamentele in moneda respectiva sa devina mai atractive deoarece sumele sunt remunerate mai bine. Intr-un astfel de scenariu, investitorii cumpara euro, ceea ce favorizeaza aprecierea monedei unice.
In schimb, evolutia dobanzilor la dolari este invaluita in ceata. Incetinirea cresterii economice in Statele Unite determina pe majoritatea analistilor sa se astepte ca banca centrala sa reduca dobanzile pentru a stimula economia. O astfel de decizie ar afecta puternic dolarul, putand determina deprecierea sa dincolo de maximul istoric – 1,3660 – fata de euro. Singurul factor care impiedica Federal Reserve sa scada dobanzile este rata inflatiei. Aceasta a manifestat o usoara nervozitate in ultima vreme, insa evolutia sa in continuare este inca incerta, motiv pentru care este greu de previzionat cum vor evolua dobanzile.
Intr-un raport publicat recent, analistii de la Raiffeisen Austria considera in perioada de vara euro ar putea atinge noi maxime fata de dolar, pe fondul unor rezultate economice sub asteptari in Statele Unite. Drept urmare, euro ar putea trece chiar dincolo de pragul de 1,37 dolari. Pana atunci, insa, dolarul ar putea avea o scurta revenire la nivelul 1,33-1,34. Un scenariu similar intrevad si analistii de la Erste Bank, care nu se asteapta insa ca noile maxime atinse de euro sa reziste prea mult.
In ceea ce priveste moneda nationala, aprecierea recenta a fost sustinut de fluxurile speculative de capital, atrase de nivelul ridicat al dobanzilor la lei. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu aproape 3% fata de euro. Iar, acest lucru s-a petrecut in ciuda extinderii deficitului balantei comerciale. Atitudinea investitorilor straini ramane in continuare pozitiva fata de economia romaneasca, astfel ca leul este de asteptat sa se mentina pe pozitii puternice si in perioada urmatoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News