Varsta se dovedeste a fi un factor esential in luarea deciziei de cumparare a unei pensii facultative. Aceste produse sunt achizitionate, in principal, de persoanele de peste 30 de ani. Efortul financiar ar putea fi insa mult mai usor de suportat daca persoanele ar incepe sa contribuie cat mai devreme, ideal chiar de la momentul primei angajari.
Jumatate dintre persoanele care contribuie la fondurile de pensii facultative au varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani, reiese din datele CSSPP. O alta grupa de varsta importanta atrasa de fondurile de pensii facultative sunt persoanele de peste 45 ani. Ei reprezinta 34% din clientii fondurilor.
Asa cum se poate observa, persoanele care nu sunt obligate sa contribuie la fondurile de pensii obligatorii - in varsta de peste 35 ani – sunt in mare parte cei mai interesati de pensiile facultative.
Evident, apropierea de momentul pensionarii joaca un rol important in luarea unei decizii de achizitionare a unei pensii facultative, in vedere suplimentarii veniturilor viitoare.
Efort redus pentru cine adera devreme
Acest lucru nu inseamna insa ca persoanele mai tinere ar trebui sa amane momentul aderarii la un astfel de fond, pe simplul motiv ca au destul timp la dispozitie. Dimpotriva, cu cat aceasta decizie este luata mai devreme, cu atat efortul financiar va fi mai usor de suportat.
De exemplu, sa presupunem ca o persoana de 40 ani ar dori sa inceapa sa contribuie la un fond de pensii facultative pentru ca in final sa primeasca o pensie de 3.000 lei pe luna. Conform
simulatorului de pensii facultative de pe Conso.ro, el va trebui sa depuna in jur de 850 lei pe luna.
In schimb, o persoana de 25 de ani va fi nevoita sa puna deoparte in fiecare luna numai 300 lei pe luna pentru ca in final sa primeasca aceeasi pensie.
Estimarile sunt facute in ipoteza ca banii sunt investiti cu un randament real (fara efectul inflatiei) de 3% pe an, iar speranta de viata este de 75 de ani.
Perioada de contributie face diferenta
Efortul financiar este mai mic in al doilea caz din doua motive:
- perioada de contributie este mai lunga astfel ca in timp clientul va pune mai multi bani deoparte;
- banii vor aduce castiguri mai mari prin investitii pe o perioada mai lunga. De exemplu, 1 leu investit pe 20 de ani la un randament de 3% pe an va ajunge sa reprezinte 1,8 lei. Daca perioada s-ar majora la 40 ani, suma acumulata prin investire va depasi 3 lei.
In concluzie, cu cat se incepe mai devreme procesul de economisire, cu atat participantii vor putea incasa o pensie mai mare in final, fara un efort financiar prea mare. Tocmai din acest motiv, este recomandat ca o persoana sa inceapa sa contribuie la un fond de pensii facultative inca din momentul in care s-a angajat pentru prima oara.
In prezent, majoritatea persoanelor care ajung sa isi faca o pensie facultativa iau aceasta decizie la recomandarea angajatorului, care le plateste si contributiile. Aceasta situatie se intalneste la 54% dintre clientii fondurilor de pensii facultative. Doar 30% dintre participanti isi platesc singuri contributiile, iar restul de 16% se afla intr-o situatie mixta, efortul financiar fiind suportat impreuna cu angajatorul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News