top banner

Companiile listate anunta rezultate tot mai slabe

18 Septembrie 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Incheierea celui de-al 3-lea trimestru consecutiv de raportari financiare nefavorabile ale companiilor listate la BVB este unul din efecte directe ale crizei economice mondiale. Companiile listate nu au reustit sa performeze mai bine, scaderile de profituri sau intrarea pe pierdere fiind cuvintele de ordine ale ultimelor raportari financiare.
 
 
Diminuarea activitatii economice a fost vizibila din plin si in raportarile financiare ale emitentilor listati la BVB. Daca luam in calcul toate cele 71 de companii listate, veniturile totale consemnate de acestea s-au redus per total cu 27%, iar profiturile au fost cu 33% mai mici. 44 de companii au marcat o scadere a veniturilor, iar 52 au avut pierdere sau au inregistrat profituri mai mici.
 
Situatia ultimelor raportari este total diferita fata de perioada similara a anului 2008 cand companiile listate pe piata reglementata a BVB marcau o dinamica pozitiva de 45% a profiturilor si una de 52% a veniturilor totale incasate. Diferenta este normala daca avem in vedere schimbarea dramatica a mediului de afaceri romanesc in semestrul I 2009 fata de semestrul I 2008. Astfel, daca in semestrul I 2008, PIB in Romania marca o crestere de 8,8% fata de aceeasi perioada din anul 2007, in primele sase luni ale anului curent PIB a scazut cu 7,6%.
 

Sectorul bunurilor de larg consum – cel mai afectat

 
Daca analizam emitentii listati din punct de vedere al sectoarelor de activitate situatia este urmatoarea: sectorul bunurilor de capital, cel al bunurilor de folosinta indelungata, energie, materii prime si materii de baza, servicii, tehnologie, transporturi au consemnat scaderi de peste 50% a profiturilor.

In ceea ce priveste veniturile totale incasate, cel mai mult au avut de suferit companiile din sectorul bunuri de folosinta indelungata (-32,21%), bunuri de larg consum (-26,68%), energie (-29,76%) si materii prime si materiale de baza (-44,03%). Sectorul utilitatilor, cel farmaceutic si cel financiar au avut cele mai bune performante. Companii care au marcat atat o crestere a profitului, cat si a veniturilor totale au fost: VAE Apcarom, Condmag, Turbomecanica, Biofarm, Sinteza, asa de Bucovina, Farmaceutica Remedia, cele cinci Societati de Investitii Financiare si Transgaz.

 
Daca privim evolutia rezultatelor financiare pe parcursul ultimelor trei trimestre putem concluziona ca majoritatea problemelor au aparut datorita ori deprecierii monedei nationale ori a lipsei unui management de criza, putini anticipand in prima parte a anului 2008 recesiunea economica din Romania si scaderea puternica a cererii.
 

Ultimul trimestru va aduce o imbunatatire a indicatorilor financiari

 
Pentru trimestrul III 2009 este de asteptat ca emitentii de la BVB sa inregistreze o dinamica negativa (raportat la aceeasi perioada din 2008) mai moderata a profiturilor, asemanatoare cu cea inregistrata la semestru sau usor mai buna, urmand ca veniturile sa scada in acelasi ton cu prima parte a anului curent. In acest trimestru, rezultatele financiare se vor compara cu cele obtinute in perioada similara din 2008, cand economia mergea cu motoarele turate la maxim.
 
Rezultatele din trimestrul IV 2009 se vor raporta la trimestrul IV 2008, cand mai mult de jumatate din companiile listate marcau pierdere sau profituri in scadere in timp ce veniturile aveau o crestere moderata. In acest mod, este posibil ca in ultimul trimestru al anului sa asistam la o imbunatatire a indicatorilor financiari raportati de emitentii listati.

Va fi totusi foarte importanta evolutia monedei locale, un nou val de deprecieri pe final de an putand duce la pierderi financiare importante.

Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Evolutie venituri
Sem. I 2009/ Sem. I 2008
Sector bunuri de capital
-14,19%
Sector bunuri de folosinta
-32,21%
Bunuri de larg consum
-26,68%
Energie
-29,76%
Farmaceutice
1,30%
Materii prime si materiale de baza
-44,03%
Servicii
-4,92%
Servicii financiare
58,84%
Tehnologie
-21,50%
Transporturi
-22,25%
Utilitati
-1,93%
Total
-27,04%

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul