top banner

Care sunt sursele de informare ale traderilor?

02 Octombrie 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Sursele de informare folosite de traderi si brokeri sunt foarte diversificate si de multe ori difera foarte mult in functie de domeniul de interes sau de specificul activitatii: pietele sau emitentii urmariti, strategia de tranzactionare, termenul pe care sunt facute investitiile.
 
In general, canalele de informare sunt aceleasi care sunt folosite de majoritatea investitorilor si anume: terminale specializate (Bloomberg, Thomson Reuters, etc), site-urile financiare, ziare, publicatii, rapoarte de analiza, etc.
 
In lumea financiara, informatiile sunt extrem de importante sau poate cele mai importante. Accesul la informatii devine extrem de important si de multe ori foarte costisitor.
 
In aceste conditii, marile institutii bancare cu  putere financiare au un avantaj foarte mare fata de un investitor obisnuit. Traderii si brokerii au acces mai facil la informatiile in timp real deoarece folosesc terminale specializate (Bloomberg, Thomson Reuters, etc) care presupun abonamente lunare destul de costisitoare pentru un investitor obisnuit.
 
Astfel au acces la unele informatii importante inaintea majoritatii investitorilor si le folosesc in interesul clientilor proprii pentru luarea celor mai bune decizii de investitii.
 

Cateva minute pot face diferenta

 
Acest decalaj de cateva minute intre momentul in care stirile sunt publicate pe aceste terminale si momentul in care sunt publicate pe canalele media cu acoperire mai mare si la care accesul este liber poate crea de foarte multe ori avantaje competitive pentru traderi si pentru clientii proprii.

Brokerii si traderii sunt cei care iau contact cu piata in fiecare zi fiind la curent si urmarind toate informatiile aparute. Ei sunt cei care de multe ori transmit stirile mai departe catre clientii proprii, indicandu-le si cele mai bune surse din care pot obtine informatii.
 
De multe ori, brokerii sunt nevoiti sa caute si sa gaseasca cele mai bune si mai rapide surse de informare, fiind in mod frecvent cu un pas inaintea multor investitori.
 
Dar nu de putine ori, traderii sau brokerii sunt suspectati ca ar avea acces la altfel de informatii decat investitorii obisnuiti. Altfel spus, informatiile importante ar ajunge la ei in prima faza si ulterior ar fi distribuite pietei prin canalele media.
 
Perceptia este cat se poate de gresita si nu reflecta realitatea. Suspiciunile sunt alimentate de cazuri cand anumiti  angajati in domeniul financiar, intr-adevar, folosesc informatii confidentiale, facand inside trading si incalcand legea.
 
Aceste situatii sunt intens mediatizate alimentand suspiciunile, dar sunt doar cazuri izolate si fara repercusiuni asupra sistemului.
 

Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul