Asa cum se poate observa, fondurile excesiv de prudente au obtinut castiguri mai mici, astfel ca banii participantilor au fost fructificati mai slab. In schimb, fondurile care au cautat plasamente mai riscante au afisat rezultate mai bune.
Datele de mai sus au validat regula de baza a investitiilor: randamente mai inalte se obtin prin asumarea unor riscuri mai mari.
Din acest punct de vedere, decizia CSSPP de a incuraja in continuare administratorii sa nu isi asume nici un risc (pentru ca titlurile de stat sunt, prin natura lor, investitii cu risc zero), s-ar putea sa nu fie pe termen lung in interesul participantilor. Ei se vor alege cu un castig mic, dar sigur, in locul unuia mai mare, dar mai riscant.
Este adevarat ca atunci cand pietele financiare sunt agitate, este bine sa stai deoparte. Insa, daca astepti prea mult, orice investitor stie ca se pierd oportunitati. Iar rolul fondurilor de pensii este sa isi asume riscuri, deoarece orizontul de investitie de peste 20 ani le permite acest lucru.
Pe de alta parte, pietele financiare nu mai sunt nici pe departe la fel de agitate ca in toamna anului trecut, cand dobanzile interbancare cresteau abrupt, iar leul traversa o depreciere rapida. In prezent, dobanzile s-au stabilizat, la fel si cursul de schimb. In concluzie, sunt premise ca fondurile de pensii sa isi diversifice plasamentele si in alte zone decat in sectorul guvernamental.