top banner

Fondurile de pensii: verificati permanent cum sunt investiti banii!

21 Octombrie 2009 | Autor: Marius Serban

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii pot crede ca rolul lor in asigurarea unei pensii private s-a cam terminat dupa alegerea fondului de pensie. Acest lucru nu este insa recomandat. Ca orice produs financiar, contul de pensie privata trebuie monitorizat permanent, iar la anumite intervale de timp trebuie luate chiar decizii strategice.
Sistemul de pensii private poate crea impresia ca tot ce trebuie sa faca un participant este sa aleaga un fond de pensii, iar apoi banii vor fi administrati, fara ca el sa se mai preocupe in vreun fel de acest aspect. Acest comportament nu conduce insa intotdeauna la cele mai bune rezultate.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un ghid pentru participanti, unde acestia sunt sfatuiti sa verifice regulat cum sunt investiti banii de catre administrator.  
La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond.
In timp, valoarea unitatii de fond creste pe masura ce administratorul obtine venituri din investitiile efectuate. Cu cat unitatile au o valoare mai mare, cu atat participantii au mai multi bani in cont, iar in final vor avea o pensie mai mare. Conso ofera utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza evolutia in timp a valorii unitatii de fond cat si de a compara performantele fondurilor de pensii, pentru a vedea daca fondul ales este competitiv.

Contributiile ar trebui sa creasca in timp

Dupa primii 10 ani de contributii in sistemul de pensii private, are loc consolidarea investitiilor. Activul net (banii stransi in cont pana acum) capata o valoare semnificativa, iar sumele virate timp de un deceniu au produs valoare, semnaleaza ghidul CSSPP. Aceasta este perioada de varf, din viata fiecaruia, cand veniturile obtinute cresc si cand ar trebui luata si o decizie legata de majorarea contributiilor la fondurile de pensii facultative. Cei care nu au ales inca un astfel de fond, ar fi cazul sa acorde o analiza serioasa deciziei de a adera la un fond facultativ.
In jurul varstei de 50 de ani, expertii recomanda ca participantii sa isi modifice profilul de risc al fondului si sa aleaga un fond cu risc scazut. In acest fel, economiile acumulate pana atunci – care vor atinge un nivel considerabil - vor fi puse la adapost de fluctuatiile de pe pietele financiare, avand in vedere ca urmatoarea etapa va fi cea de dinainte de pensionare.
“Putem spune ca protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea, fiecare dintre noi avem nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu”, concluzioneaza ghidul realizat de CSSPP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia