In economiile dezvoltate, semnele iesirii din recesiune incep sa fie din ce in ce mai evidente, iar evolutiile economice in SUA incep sa fundamenteze cresterile sustinute ale indicilor bursieri din ultimele luni. Semnalele pozitive lipsesc in economia autohtona, care inca se confrunta cu inrautatirea indicatorilor macroeconomici.
Cresterea economica a celei mai importante economii a lumii in ultimul trimestru incheiat a fost de 3,5%, fata de trimestrul anterior. Avansul economiei SUA a fost anticipat de rezultatele financiare, in mare parte pozitive, raportate de companiile listate, dar si de raportarile macroeconomice periodice legate de vanzarile de case sau automobile.
Optimism scazut la BVB
In acest context, din ce in ce mai pozitiv, companiile listate la BVB au inceput publicarea rezultatelor financiare aferente ultimului trimestru incheiat. Optimismul nu este la fel de ridicat ca in economiile dezvoltate, deoarece situatia economica autohtona nu este una foarte pozitiva. Noutatile nu vor fi multe si probabil tendinta clara de comprimare a economiei romanesti va fi din nou cat se poate de vizibila in raportarile emitentilor listati.
Inrautatirea indicatorilor macroeconomici ai economiei in ultimele luni datorita contextului regional nefavorabil, dar si a situatiei politice tensionate fac aproape imposibila aparitia semnalelor pozitive din mediul economic autohton in acest moment.
Putine companii reusesc sa isi creasca profitul
In aceste conditii, surprizele placute referitoare la rezultatele raportate de companiile de la BVB au fost pana in acest moment foarte putine. Singurele companii care au raportat profituri mai mari decat cele realizate in perioada similara a anului trecut fiind doar SIF Banat, SIF Moldova si Bermas Suceava, restul de 10 emitenti care au mai publicat rezultatele pana in acest moment au o profitabilitate mult sub cea obtinuta in trimestrul 3 din 2008.
Profiturile obtinute de sectorul bancar sunt afectate in continuare de blocarea pietei creditarii sectorului privat, majoritatea disponibilitatilor bancilor fiind in aceasta perioada directionate catre credite guvernamentale.
In conditiile in care activitea bancara este foarte strans legata de situatia economica, rezultatele publicate de bancile listate nu au surprins pe nimeni si au fost in nota primelor sase luni ale anului.
Tot in nota primelor doua trimestre ale anului sunt asteptate si rezultatele pentru companiile apartinand sectorului farmaceutic. Va face nota discordanta Biofarm, a carei profitabilitate va fi infuentata in mod pozitiv de investitiile bursiere facute pe parcursul anilor trecuti.
Raportarile financiare sunt inca la inceput, urmatoarele doua saptamani fiind foarte pline din acest punct de vedere. Majoritatea emitentilor listati vor continua sa fie foarte afectati la nivelul profitabilitatii si mai putin in ceea ce inseamna dinamica cifrelor de afaceri.
Probabil surprizele neplacute vor fi date de companiile cu activitate industriala mai pronuntata sau cele care activeaza in domeniul constructiilor iar Societatile de Investitii Financiare vor fi surpriza placuta.
Pietele internationale impun trendul
Pentru ultimul trimestru situatia economica este de asteptat sa ramana precara astfel ca asteptarile nu sunt foarte pozitive. O dinamica pozitiva a rezultatelor companiilor listate este de asteptat sa apara cel mai devreme in primele luni ale anului viitor.
Totusi investitorii trebuie sa aiba in vedere ca desi perspectivele pe termen scurt - legate de rezultatele financiare ale companiilor de la BVB - nu sunt foarte pozitive, evolutia indicilor autohtoni este puternic influentata de indicii bursieri externi. Astfel, contextul extern destul de optimist este mult mai important pentru evolutia pietei decat evolutiile economice si politice interne.
Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest. Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News