top banner

Votul care ar putea ridica preturile actiunilor la bursa

20 Noiembrie 2009 | Autor: Ionut Dumitriu

Ridicarea la 5% a pragului de detinere pentru SIF-uri pare sa fie cel mult o chestiune de saptamani. Daca mai avem in vedere ca valoarea reala a actiunilor SIF este sensibil mai mare decat preturile lor actuale, putem considera ca exista premise ca investitorii sa priveasca aceste titluri ca fiind o investitie potrivita in perioada urmatoare.
Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% este la un pas de materializare. Mai este nevoie doar de votul Camerei Deputatilor pentru ca investitorii sa-si vada visul cu ochii, si astfel cel mai mediatizat subiect din ultimii ani de pe piata de capital sa fie inchis.
Senatul a votat proiectul de lege cu 50 de voturi pentru si 24 impotriva, ceea ce sugereaza ca sprijinul politic pentru majorarea pragului nu este unanim. Cu toate acestea, este greu de crezut ca si de data aceasta cresterea limitei de detinere de titluri de 5% va ramane doar o simpla amagire. Marea necunoscuta continua sa fie legata de mentinerea limitarii la 1% a drepturilor de vot pentru un grup de investitori, despre care se considera ca ar actiona in mod concertat. Acesta este de altfel si lobby-ul managerilor SIF-urilor si exista sanse ca restrictia sa ramana in vigoare.

SIF-urile au potential de crestere

In 2005, cand Parlamentul a votat o lege prin care pragul de detinere s-a majorat de la 0,1% la 1%, actiunile SIF se tranzactionau la valori relativ apropiate de valorile unitare ale activului net. Indicele BET FI, care cuantifica evolutia la bursa a celor cinci SIF-uri, a avut in 6 luni de la ridicarea pragului, o apreciere medie de circa 50%.
In prezent, SIF-urile se tranzactioneaza la jumatate din valoarea activelor lor unitare. Avand in vedere acest aspect si presupunand ca istoria din 2005 se va repeta, nu exista nici un motiv pentru a nu vedea o crestere importanta a cotatiilor intr-un orizont de timp relativ similar. Nu este nici un secret faptul ca rapoartele analistilor companiilor de brokeraj estimeaza ca valoarea reala a actiunilor SIF este cu cel putin 30%-40% mai mare decat cotatiile lor actuale la bursa.
Este in acest sens suficient sa se analizeze valoarea participatiilor detinute de SIF-uri la BRD si la BCR, care impreuna cu cash-ul din conturi, reprezinta o suma sensibil mai mare decat capitalizarea la bursa a respectivei societati de investitii financiare.
Majorarea limitei de detinere trebuie vazuta din acest punct de vedere, doar ca un impuls de accelerare a apropierii preturilor la bursa ale SIF-urilor de valoarea reala a activelor lor nete unitare.

Se va repeta istoria?

Indicele BET-FI a crescut in prezent fata de minimul de la inceputul anului cu circa 85%, aceasta apreciere fiind influentata si de stirile privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri.
Mai toti analistii din piata considera ca majorarea pragului de detinere la 5% va da posibilitatea investitorilor de calibru sa investeasca pe SIF-uri. Cresterea interesului investitorilor straini pentru actiunile SIF-urilor ar putea atrage dupa sine si o evolutie pozitiva a actiunilor celorlalte companii listate la bursa.
Aprecierea cursului actiunilor la SIF-uri depinde, insa, foarte mult si de contextul international. Daca ridicarea pragului va veni intr-o perioada fasta pentru bursele externe, acest lucru ar putea atrage un interes mult mai mare din partea investitorilor straini pentru SIF-uri. Ceea ce, in mod evident, ar accelera cresterea preturilor acestora la bursa.
Acest articol nu reprezinta o recomandare de investitii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul