Cumpararea unei masini prin credit auto poate dura cel mult 2-3 zile, daca autoturismul dorit este pe stoc la dealer. In prezent, institutiile financiare acorda imprumuturi atat pentru achizitia de masini noi, cat si pentru cumpararea de autoturisme second hand de la dealeri auto sau persoane particulare.
La majoritatea bancilor, creditul acopera 75-85% din valoarea masinii. Sunt insa institutii, precum Volksbank, Alpha Bank sau Daewoo Bank, care finanteaza toata valoarea masinii, nefiind nevoie de avans.
De regula, dosarul de obtinere al creditului contine adeverinta de venit, copii dupa cartea de munca, actul de identitate si factura pro-forma sau avizul de plata de la dealer.
Actele furnizate de dealer trebuie sa contina datele de identificare ale autoturismului. In cazul in care masina nu este inca in stocul dealerului, clientul are la dispozitie o perioada, in general de 30 de zile, in care creditul este valabil. Termenul poate fi prelungit la 60 de zile, ca in cazul Finansbank, insa solicitantul va trebui sa prezinte o noua adeverinta de venit.
Dupa aprobarea creditului, clientul semneaza contractul de credit, iar daca este cazul, in prealabil face dovada avansului.
Tot atunci se semneaza si asigurarea full CASCO, care este obligatorie si acopera pagubele produse autoturismului in urma unui accident sau daca masina este furata. Multe banci au si societati de asigurare proprii, la care solicitantul poate incheia polita, dar e liber sa aleaga si alte companii.
Valoarea politei de asigurare full CASCO in primul an este de aproximativ 3-6% din valoarea de achizitie, in functie de provenienta masinii. Bancile nu includ valoarea politei CASCO in rata lunara de platit, asa ca trebuie tinut cont de ea cand se calculeaza efortul financiar.
Dupa ce se vireaza banii in contul dealerului, clientul isi poate ridica masina. Pe perioada derularii creditului, banca detine o dublura a cheilor autoturismului, o copie a facturii fiscale, originalul cartii de identitate si o copie a certificatului de inregistrare a masinii.
Cei care nu-si permit o masina noua, pot obtine credit si pentru o masina second hand. In acest caz e foarte importanta vechimea masinii. Cu cat masina e mai noua, cu atat perioada de creditare este mai mare. Majoritatea bancilor cer ca vechimea actuala a masinii impreuna cu perioada de creditare sa nu depaseasca maxim 7 ani.
Pentru a evita acest inconvenient, cei care doresc finantare pentru o masina second hand mai veche pot apela si la un credit de nevoi personale. Acesta nu este cu mult mai scump decat unul auto, iar perioadele de creditare sunt mai mari.
Este de preferat ca masina second hand sa fie cumparata de la un dealer specializat, pentru ca acesta poate elibera factura proforma ceruta de banca. Sunt insa banci (cum este Banca Tiriac, Finansbank, Volksbank) care acorda credite auto si celor care cumpara masini second hand de la persoane fizice, in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat de notar. ?Conditia este ca autoturismul sa fie inmatriculat in Romania?, spune Simina Patrascoiu, director de comunicare la Finansbank.
Actele necesare pentru obtinerea creditului sunt aceleasi ca in cazul unei masini noi. Durata de aprobare a dosarului si de obtinere a banilor dureaza tot 2-3 zile.
Solicitantul trebuie sa incheie si pentru o masina second hand o asigurare full CASCO pe durata de creditare. Alegerea unei societati de asigurare cu care banca are acord de colaborare poate aduce beneficii. La UniCredit, de exemplu, clientul beneficiaza gratuit de polita Cartea Verde, care ii permite sa calatoreasca cu masina in afara tarii.
Bancile accepta in cazul creditului auto mai multe surse de venit, care se iau in calcul la evaluarea bonitatii. In afara de salarii sunt recunoscute si veniturile din pensii, chirii, drepturi de autor sau dividende.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News