Incercarile de fraudare a magazinelor online au reprezentat numai 1,5% din totalul comenzilor efectuate cu carduri bancare, semnaleaza compania GECAD ePayment. Cele mai frecvente cazuri au fost cand copiii au incercat sa utilizeze cardurile parintilor.
« Printre cele mai frecvente situatii pe care le-am intalnit in 2007 se numara cazurile in care copiii au folosit cardurile parintilor pentru a face achizitii pe internet si cele in care s-au incercat plati cu carduri furate, indeosebi carduri emise in Statele Unite », afirma Cristian Badea, CIO la ePayment. El spune ca alte tentative de fraudare au implicat conturi PayPal alimentate cu carduri furate sau chiar conturi de PayPal internationale furate.
Cartela prepay – produsul cel mai dorit de infractori
Segmentul expus cel mai mult la acest fenomen este cel al telecomunicatiilor, urmat de comert. Din totalul tentativelor, 42% au avut ca tinta produse si servicii de telecomunicatii, iar 31% - sectorul de retail online. Serviciile turistice si de trasport au atras doar 8% dintre incercarile de fraudare. Toate tentativele au fost insa respinse.
Badea a precizat ca cei care incearca sa fraudeze portalurile de telecomunicatii, isi doresc in 62% din cazuri sa cumpere servicii de reincarcare electronica pentru cartelele preplatite. De asemenea, infractorii au mai vanat magazinele care vand produse electronice si IT, dar si operatorii aerieni, de pe site-urile carora incearca sa isi platesca bilete de avion cu carduri furate.
Motivele pentru care romanii fac fraude sunt multiple. « Multi incearca sa fraudeze pentru distractie, din saracie sau pur si simplu pentru ca isi imagineaza ca pot. Multi se cred la adapost in spatele monitoarelor si nu isi dau seama ca pot fi prinsi. In acelasi timp, infractorii nu constientizeaza seriozitatea faptei », subliniaza Cristian Badea.
In Romania, tentativa de frauda online se pedepseste cu inchisoare de pana la 12 ani. Cazurile sunt achetate de catre Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Politiei Romane
Reprezentantii ePayment avertizeaza magazinele si consumatorii sa nu devina mai putin vigilenti in ceea ce priveste securtatea site-urilor sau a cardurilor personale, chiar daca 1,5% reprezinta un procent mic de tentative de frauda.
Orice posesor de card trebuie sa respecte de altfel cateva reguli de baza cum ar fi : sa nu lase niciodata cardul la vedere, sa nu transmita datele altcuiva, nici macar prin email, sa se asigure de seriozitatea si legitimitatea site-ului de pe care cumpara si sa isi inscrie cardul in sistemul 3D Secure pentru un plus de siguranta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News