top banner

Cati bani puteam sa am daca alegeam un alt fond de pensii?

30 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii private pot sa afle imediat cati bani ar fi putut acumula pentru pensie, daca ar fi ales un alt fond. Noul motor de comparatii Conso afiseaza suma acumulata pentru pensie, tinand cont de situatia particulara a fiecarui utilizator.

In urma cu 2 ani, cand s-a derulat campania initiala de aderare la fondurile de pensii obligatorii, populatia nu prea avea mijloace sa compare fondurile. Alegerea s-a facut mai mult dupa renumele administratorului si abilitatile agentilor de marketing.

Situatia s-a schimbat intre timp, iar comparatiile intre fondurile de pensii au acum un criteriu foarte precis: banii acumulati in cont. Fondurile incaseaza luna de luna contributii de la participanti. Banii sunt investiti in diverse plasamente, care aduc venituri pentru viitorii pensionari.

Pe termen lung, interesul participantilor este sa acumuleze sume tot mai mari in cont, deoarece pensia pe care o vor primi va depinde de suma acumulata.

Conso estimeaza suma acumulata la fiecare fond

Participantii la sistemul de pensii private pot afla de acum inainte foarte usor ce suma ar fi acumulat la fiecare fond de pensii, cu ajutorul noului motor de comparatii Conso. Aceasta estimeaza suma acumulata in functie de situatia particulara a fiecarui participant, astfel incat rezultatele sa fie relevante pentru fiecare utilizator.

O persoana care contribuie la fondurile de pensii obligatorii, nu trebuie decat sa isi introduca salariul brut si data de la care plateste contributii si va putea afla ce suma ar fi acumulat la toate fondurile care functioneaza pe piata.

Pentru exemplificare, am ales cazul unei persoane cu salariul brut de 2.000 lei. Daca a aderat la sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) de la inceput, ea ar fi platit pana acum contributii de 720 lei. Suma acumulata la fiecare fond de pensii ar fi fost insa diferita, in functie de modul in care s-au investit banii.

In prezent, persoana respectiva ar fi acumulat cea mai mare suma (820 lei), daca ar fi ales fondul Aripi. Suma acumulata ar fi fost cea mai mica la fondul OTP (751 lei). Modul de calcul este prezentat de Conso in ghidul despre cum se alege fondul de pensii.

Si cei care contribuie la fondurile de pensii facultative pot afla ce suma ar fi putut acumula in cont. Tot ce trebuie sa faca este sa introduca contributia lunara pe care o platesc la fond si ziua in care obisnuiesc sa faca plata. Conso face toate calculele si afiseaza suma ce putea fi acumulata la fiecare fond.

Sa luam ca exemplu o persoana care plateste 100 lei pe luna, incepand cu ianuarie 2008. Ziua de plata a contributiilor este data de 20 a fiecarei luni. Pana in prezent, ea ar fi platit contributii totale de 2.300 lei.

Clientul ar fi acumulat cei mai multi bani - 2.525 lei - daca ar fi ales fondul de pensii ING Optim, in timp ce fondul Pensia Mea i-ar fi adus in cont cel mai putin: numai 2.335 lei.

Diferentele mici pot deveni mari in timp

Desi diferentele pot sa para nesemnificative, trebuie avut in vedere ca participantii platesc contributii la fondurile de pensii pe perioade de timp foarte lungi, care pot ajunge pana la 40-50 de ani. In acest interval, o diferenta care poate parea mica in prezent, poate avea un efect puternic.

Daca 100 lei sunt investiti timp de 30 de ani cu un randament de 5% pe an, suma acumulata la finalul perioadei va fi de 430 lei. Daca randamentul ar fi fost cu numai 1% mai inalt (adica 6%), suma rezultata ar fi fost de 570 lei, adica cu 30% mai mult decat in primul caz.

Pensiile private sunt investitii pe termen lung, iar rezultatele lor se judeca in timp. In acest cadru, participantii nu trebuie sa se multumeasca cu statutul de simpli spectatori. Ei isi pot creste sansele de a obtine o pensie mai mare, daca urmaresc permanent care sunt  fondurile de pensii care investesc banii cel mai profitabil si se adapteaza in functie de asta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia