Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inaintat o propunere de amendament catre Ministerul Muncii pentru aplicarea deductibilitatii totale a contributiilor la fondurile de pensii facultative, in limita a 400 euro pe an. Aceasta facilitate fiscala ar face mai atractive pensiile facultative, atat pentru salariati, dar si pentru angajatori.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inaintat o propunere de amendament la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Comisia considera necesara completarea art. 35, alin (1) pentru a excepta din baza de calcul a contributiilor la asigurarile sociale si contributiile platite catre fondurile de pensii facultative. Conform Codului Fiscal, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita a 400 euro pe an, atat pentru angajator cat si pentru salariat.
“Din practica aplicarii prevederilor legale in vigoare, in materia fiscala a contributiilor in sistemul Pilonului III, s-a observat o interpretare si aplicare diferita a acestora, de catre agentii economici”, precizeaza CSSPP.
Solutia prudenta aleasa in cele mai multe cazuri a fost aplicarea deductibilitatii doar in cazul impozitului pe venitul din salariu (respectiv la determinarea impozitului pe profit pentru companiile care platesc contributii pentru angajati). In schimb, deducerea nu s-a aplicat pentru contributiile de asigurari sociale.
Avantaje fiscale mai mari
Comisia doreste ca prin aceasta propunere sa ajute la clarificarea regimului de deductibilitate totala a contributiilor in sistemul de pensii facultative si sa evite orice neintelegere la nivelul angajatorilor. Daca propunerea CSSPP va fi acceptata, acest lucru va stimula interesul angajatorilor pentru a oferi propriilor salariati pachete de pensii facultative.
In plus, va incuraja mai mult si persoanele fizice sa adere la acest sistem, deoarece efortul lor financiar ar fi mai redus. Practic, o parte din banii pe care ii platesc sub forma de taxe ar putea fi redirectionata catre propriul cont deschis la un fond de pensii facultative.
O contributie de 100 lei platita de un salariat ar putea beneficia de o deducere de 26,5 lei, avand in vedere ca impozitul pe salariul este de 16%, iar contributia angajatului la asigurarile sociale este de 10,5%. Prin urmare, un sfert din banii platiti vor proveni din economia de taxe.
Daca ar contribui cu suma maxima ce se poate deduce – 400 euro pe an – un participant ar trebui sa cheltuiasca doar 300 euro.
Cum angajatorii suporta contributii la asigurari sociale de peste 20% din salariul brut, ei ar putea obtine o economie fiscala mai mare de 35% in cazul contributiilor platite la fondurile de pensii facultative. Atractivitatea deductibilitatii ar fi si mai mare in acest caz, ceea ce pe termen lung ar putea stimula companiile sa adauge tot mai des pensia facultativa la pachetele salariale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News