top banner

Utilizatorii Conso.ro isi pot estima pensia privata obligatorie

16 Martie 2010 | Autor: Marius Serban

Utilizatorii Conso.ro isi pot estima pensia privata obligatorie pe care ar putea sa o incaseze la sfarsitul perioadei de plata a contributiilor, cu ajutorul unui calculator dedicat. Acesta are rolul de a ajuta populatia sa isi estimeze veniturile pe care le-ar putea obtine la pensie si sa isi planifice din timp deciziile financiare.
Noul calculator Conso.ro estimeaza nivelul pensiei private pe baza datelor introduse de utilizatori, cu privire la salariul brut actual, varsta actuala si varsta de pensionare.
Modul de calcul este urmatorul:
  • In fiecare luna, se platesc contributii la fondurile de pensii private, pana la varsta de pensionare;
  • Nivelul contributiilor creste cu 0,5% pe an, pana ajung la 6%  din salariul brut, conform calendarului oficial;
  • Fondul de pensii genereaza un randament real (peste rata inflatiei) de 3% pe an pe parcursul perioadei in care se achita contributii;
  • Speranta de viata este de 75 ani;
  • Pensia va creste de la an la an doar in ritm cu inflatia (rata anuala de majorare in termeni reali este 0%).
O parte din aceste ipoteze pot fi modificate chiar de utilizatori, accesand meniul Mai multe optiuni. Toate valorile estimate sunt ajustate cu rata inflatiei, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a banilor se mentine in timp.

Evolutia salariului poate fi particularizata

Un efect important asupra pensiei il are evolutia salariului brut in timp, deoarece contributiile platite catre fondurile de pensii obligatorii sunt stabilite ca procent din acest venit. Aplicatia permite utilizatorilor sa isi stabileasca scenarii proprii cu privire la evolutia salariului brut, in functie de varsta.
Studiile economice arata ca, la nivel de ansamblu, ritmul de crestere al salariului este mai rapid in primii ani de cariera (pana in jurul varstei de 30 ani), dupa care majorarile salariale sunt mai mici. Dupa varsta de 40 ani, salariul stagneaza, iar in apropierea varstei de pensionare se inregistreaza un usor declin.
Evolutiile personale pot sa difere insa semnificativ de la acest model, motiv pentru care aplicatia da posibilitatea fiecarui utilizator sa isi stabileasca un scenariu cat mai apropiat de situatia sa particulara.

Pensia trebuie sa acopere minim 50% din ultimul salariu brut

Pensia estimata de Conso.ro este afisata si ca procent din ultimul salariu brut, pentru a evidentia modul in care nivelul de trai ar urma sa fie afectat. De regula, este recomandat ca pensia sa acopere cel putin 50% din ultimul salariul brut, astfel incat standardul de viata cu care persoanele s-au obisnuit pe parcursul vietii active sa nu fie afectat prea mult.
Rezultatele arata ca, la persoanele care au trecut de varsta de 30 ani, ponderea pensiei private obligatorii in ultimul salariu este destul de redusa, caz in care este recomandata completarea veniturilor si cu o pensie facultativa.
Acesta este si scopul calculatorului, de a ajuta populatia sa isi cunoasca mai bine propria situatie financiara si sa poata actiona din timp pentru a-si asigura un venit adecvat si la pensie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia