top banner

Fondurile de actiuni: Teama tine inca departe investitorii

07 Decembrie 2009 | Autor: Ionut Dumitriu

Intre cei mai privilegiati investitori sunt cei care au avut curajul sa-si mentina plasamentele in fondurile de actiuni, in pofida impactului emotional al crahului bursier din 2008. Fanii acestor fonduri sunt insa mai putini de 12.000. Numarul lor este redus chiar si prin raportare la cei circa 100.000 romani care investesc direct la bursa.
 
Daca in 2008 fondurile pe actiuni au fost cele mai afectate de crahul bursei de valori, in aceeasi masura acestea au beneficiat in 2009 in cea mai mare masura de cresterea bursei.
 
Indicele celor mai importante 25 de actiuni de la bursa, BET-XT s-a apreciat de la inceputul anului cu 69%. Fondurile de actiuni au avut in primele 11 luni ale anului 2009 un randament mediu de 55%.
 
Pe primul loc se afla fondul de investitii Active Dinamic, administrat de catre Swiss Capital Asset Management cu un randament de 94%, urmat de Raiffeisen Actiuni, administrat de Raiffeissen Asset Management, care a avut o crestere de 69,2%. Aceste aprecieri vin dupa ce, in 2008, fondurile pe actiuni au inregistrat o pierdere medie de 70%.
 

Perceptia riscului nu ajuta fondurile pe actiuni

 
Evolutia numarului de investitori in fondurile de actiuni nu a urmat randamentele comunicate in acest an. De fapt, acest lucru nu este o surpriza. In mod obisnuit, micii investitori isi plaseaza banii in fondurile cu profil de risc ridicat abia dupa ce partea cea mai consistenta a cresterii bursei va fi trecut deja.
 
Investitorii in fonduri nu s-au dezis de acest comportament care este valabil si pe pietele dezvoltate. Explicatia consta in faptul ca temerile generate de riscul pierderii unei parti importante din banii investiti este foarte proaspata dupa experienta din 2008.
 
Cresterea activelor fondurilor de actiuni in 2009 s-a datorat, in special, cresterii preturilor la bursa si mai putin intrarilor de capital de la noi clienti. Astfel daca in 2008, fondurile de actiuni aveau active nete in valoare de 85 milioane lei, in octombrie 2009, acestea totalizau 134 mil lei.
 
Pe primul loc cu o valoare a activelor nete de 39,7 milioane lei se afla fondul de actiuni BT Maxim. Activele celor opt fonduri de actiuni detin o pondere de doar 5% din activele totale ale industriei fondurilor mutuale de peste 2,2 miliarde de lei.
 
Numarul investitorilor fondurilor de actiuni a scazut de aproape de doua ori din 2007, ajungand in prezent la mai putin de 12.000. Explicatia consta in faptul ca dupa crahul bursier multi dintre cei ce economiseau prin intermediul acestor fonduri si-au pierdut increderea si au preferat sa-si retraga plasamentele chiar daca in acest fel au pierdut mai mult de 50% din sumele initiale.
 

2009 a fost anul fondurilor cu risc scazut

 
Majoritatea investitorilor au preferat in 2009 fondurile cu un grad mai mic de risc. Fondurile monetare si de obligatiuni fac plasamente cu grad de risc scazut si sunt destul de apropiate de depozitele bancare ca plaja de randamente potentiale. Ele au devenit castigatoarele crizei si au profitat de nevoia de lichiditate a bancilor, care au oferit dobanzi atractive la depozite.
 
In primele 11 luni ale acestui an, numarul investitorilor in fonduri monetare a crescut de patru ori fata de finele anului 2008, de la aproape 11.700 in decembrie 2008 la 60.814 investitori in prezent. Fondurile monetare au inregistrat de la inceputul anului pana in prezent un randament mediu de 12,66%.
 
Scaderea apetitului pentru risc a facut ca activele fondurilor monetare sa ajunga la niveluri greu de banuit chiar si in urma cu mai putin de un an. La sfarsitul lunii octombrie, valoarea activelor era de 1,6 miliarde lei, de aproape cinci ori mai mare fata de sfarsitul anului trecut.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul