Anul 2009 a reprezentat, in ciuda crizei economice, una dintre cele mai faste perioade pentru fondurile de investitii. A crescut spectaculos atat numarul de investitori, cat si valoarea sumelor depuse de acestia. Administratorii de fonduri spun ca piata se va dezvolta si in 2010, vedete urmand sa fie tot fondurile monetare si de obligatiuni.
Dupa mai multi ani in care segmentul fondurilor de investitii s-a aflat in postura de Cenusareasa a pietei financiare, 2009 a marcat o schimbare spectaculoasa.
“In acest an am asistat la o crestere foarte mare a activelor fondurilor de investitii, remarcata, in special, la fondurile monetare si de obligatiuni, astfel ca de la inceputul anului si pana in prezent volumul activelor administrate de aceste fonduri a crescut cu 350%”, constata Catalin Iancu, presedinte OTP Asset Management.
In ciuda acestei evolutii spectaculoase, fondurile de investitii din Romania mai au un drum destul de lung de parcurs pana sa atinga performantele din tarile din regiune sau din tarile dezvoltate. “Fondurile de investitii atrag in aceste tari undeva intre 10 si 20% din activele financiare ale familiilor, in timp ce in Romania suntem undeva sub 2%”, afirma Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Tot mai multi romani se indreapta catre fonduri
Administratorii de fonduri sustin ca majorarea numarului de investitori in 2009 va avea un efect de antrenare in 2010, cand si alti investitori se vor indrepta spre fonduri, incurajati de experientele pozitive ale celorlalti. “Este imbucurator ca peste 95% dintre clientii noi care intra pe piata fondurilor sunt persoane fizice interesate sa isi diversifice modalitatile de economisire si de investire”, sustine Catalin Iancu.
Vesti bune vin si dinspre sumele care sunt plasate de investitori in fondurile de investitii. “Imbucurator este ca in ceea ce priveste dinamica economisirii, fondurile au atras undeva intre 10 si 15% din sumele economisite in 2009, nivel mult mai ridicat decat in anii anteriori”, apreciaza Mihail Ion.
Administratorii de fonduri vor avea un rol important in stimularea continuarii tendintei favorabile din 2009 si pentru anul viitor. “Provocarile pentru administratori sunt legate de existenta unei game de produse suficient de largi care sa permita ofertarea unor produse atractive pentru clienti in orice scenariu al pietei de capital si de capacitatea de a explica potentialilor investitori avantajele fondurilor”, crede Mihail Ion.
Ce fonduri vor fi vedetele anului 2010?
Estimarea optimista legata de evolutia pietei fondurilor nu vizeaza – in aceeasi proportie – toate segmentele acesteia. Unii administratori mizeaza pe fondurile monetare si de obligatiuni si pentru 2010, in vreme ce altii sustin ca am putea asista si la un an bun pentru fondurile diversificate si cele de actiuni.
“Replierea investitorilor pe segmentul de fonduri monetare in 2009 a fost una asteptata, mai ales dupa caderile istorice de la bursa din octombrie 2008. Consider ca anul 2010 va fi tot un an al fondurilor de instrumente cu venit fix, o schimbare radicala de directie nefiind plauzibila atat de rapid”, anticipeaza Catalin Iancu.
“Piata actiunilor are sanse sa ofere randamente atractive, chiar daca nu la fel de ridicate ca in 2009. In acest context, ar fi de asteptat ca si segmentele fondurilor diversificate si de actiuni sa aiba o crestere mai importanta in 2010. Exista destui investitori care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai ridicate in dorinta de a obtine castiguri mai mari si care isi pot permite sa-si plaseze banii pe un orizont investitional mai lung”, argumenteaza Mihail Ion.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News