Fondurile de pensii au trimis scrisorile anuale de informare pentru participanti. Acestia vor putea afla cati bani s-au strans in cont pentru pensie la sfarsitul lui 2009. Comisia de Supraveghere recomanda populatiei sa urmareasca atent primirea acestor scrisori si sa ceara explicatii de la administratori, daca nu primesc nimic in cutia postala.
Pana pe 15 aprilie, administratorii fondurilor de pensii private aveau obligatia sa trimita prin posta scrisorile anuale de informare catre participanti. Conform APAPR, toti administratorii au trimis aceste scrisori pentru cei peste 5 milioane de clienti, iar unii dintre ei deja le-au si primit.
Scrisoarea este gratuita si permite clientilor sa afle care era suma acumulata la fondul de pensie privata la sfarsitul lui 2009, contributiile platite, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora. Ei mai pot afla informatii despre situatia financiara a fondului de pensii si a administratorului.
Verificati daca aveti contributii la fond in fiecare luna!
Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune ca este foarte important pentru populatie sa verifice in aceste scrisori ca, luna de luna, s-au platit contributii la fondul de pensii.
“Daca nu are contributii, el trebuie sa faca verificari la fond, dar mai ales la angajator, pentru ca este posibil ca angajatorul sa nu fi depus contributiile de CAS la CNPAS”, afirma Oancea.
In schimb, persoanele care nu primesc nicio scrisoare, trebuie sa contacteze administratorul pentru a verifica daca datele de identificare sunt actualizate. Daca nu, Comisia recomanda persoanelor aflate in aceasta situatie sa ceara explicatii in scris, la telefon sau prin email la societatea de administrare.
“In final, noi stam la dispozitia oricarui participant, atunci cand administratorul nu il lamureste asupra situatiei”, a precizat Mircea Oancea.
Clientii pot solicita suplimentar si alte informatii
Pe langa informatiile oferite prin scrisorile anuale, clientii pot solicita si alte informatii de la administratori, cu privire la structura investitiilor, riscurile asociate sau politica de investitii. In acest caz, tarifele cerute de administratori nu pot depasi costul efectiv al punerii la dispozitie al acestor informatii.
La sfarsitul trimestrului I din 2010, sumele totale acumulate de participanti la fondurile de pensii obligatorii se ridicau la 724 milioane de euro. Raportate la numarul participantilor, ar insemna ca in medie, o persoana a acumulat aproximativ 150 euro.
In cazul fondurilor de pensii facultative, sumele acumulate de cei aproape 200.000 de clienti reprezintau 60 milioane de euro in martie 2010. Prin urmare, averea medie a unui participant se ridica la 300 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News