top banner

Cutiile postale vor fi asaltate de scrisori de la fondurile de pensii

15 Aprilie 2010 | Autor: Marius Serban

Fondurile de pensii au trimis scrisorile anuale de informare pentru participanti. Acestia vor putea afla cati bani s-au strans in cont pentru pensie la sfarsitul lui 2009. Comisia de Supraveghere recomanda populatiei sa urmareasca atent primirea acestor scrisori si sa ceara explicatii de la administratori, daca nu primesc nimic in cutia postala.
Pana pe 15 aprilie, administratorii fondurilor de pensii private aveau obligatia sa trimita prin posta scrisorile anuale de informare catre participanti. Conform APAPR, toti administratorii au trimis aceste scrisori pentru cei peste 5 milioane de clienti, iar unii dintre ei deja le-au si primit.
Scrisoarea este gratuita si permite clientilor sa afle care era suma acumulata la fondul de pensie privata la sfarsitul lui 2009, contributiile platite, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora. Ei mai pot afla informatii despre situatia financiara a fondului de pensii si a administratorului.

Verificati daca aveti contributii la fond in fiecare luna!

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), spune ca este foarte important pentru populatie sa verifice in aceste scrisori ca, luna de luna, s-au platit contributii la fondul de pensii.
“Daca nu are contributii, el trebuie sa faca verificari la fond, dar mai ales la angajator, pentru ca este posibil ca angajatorul sa nu fi depus contributiile de CAS la CNPAS”, afirma Oancea.
In schimb, persoanele care nu primesc nicio scrisoare, trebuie sa contacteze administratorul pentru a verifica daca datele de identificare sunt actualizate. Daca nu, Comisia recomanda persoanelor aflate in aceasta situatie sa ceara explicatii in scris, la telefon sau prin email la societatea de administrare.
“In final, noi stam la dispozitia oricarui participant, atunci cand administratorul nu il lamureste asupra situatiei”, a precizat Mircea Oancea.

Clientii pot solicita suplimentar si alte informatii

Pe langa informatiile oferite prin scrisorile anuale, clientii pot solicita si alte informatii de la administratori, cu privire la structura investitiilor, riscurile asociate sau politica de investitii. In acest caz, tarifele cerute de administratori nu pot depasi costul efectiv al punerii la dispozitie al acestor informatii.
La sfarsitul trimestrului I din 2010, sumele totale acumulate de participanti la fondurile de pensii obligatorii se ridicau la 724 milioane de euro. Raportate la numarul participantilor, ar insemna ca in medie, o persoana a acumulat aproximativ 150 euro.
In cazul fondurilor de pensii facultative, sumele acumulate de cei aproape 200.000 de clienti reprezintau 60 milioane de euro in martie 2010. Prin urmare, averea medie a unui participant se ridica la 300 euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia