top banner

De ce trebuie sau nu sa-mi schimb fondul de pensii?

21 Aprilie 2010 | Autor: Valentin Ciobanu

La finele lunii mai se vor implini doi ani de la incasarea primelor contributii la fondurile de pensii administrate privat. CSSPP va oferi primele statistici privind valoarea ratei medii ponderate de rentabilitate a pietei sau a celei minime a tuturor fondurilor. Cat de viabila poate fi strategia schimbarii administratorului?
Un participant poate sa schimbe in orice moment administratorul printr-o notificare in prealabil a acestuia. Aceasta decizie inseamna insa si plata unei penalizari de 5% din activul net personal. In ciuda restrictiei, peste 15.000 de contribuabili la pilonul II au hotarat sa treaca la alt fond.
Cei care au optat pentru un alt administrator in primul an au platit o suma mai mica, in timp ce, pentru transferurile din al doilea an, penalizarea in valoarea absoluta a fost mai mare, sumele stranse in conturi fiind si ele mai mari. Acesta a fost unul dintre motivele reducerii numarului plecarilor din cel de-al doilea an.
In plus, norma CSSPP privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat a scos din scena agentii de marketing. Dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, numarul transferurilor s-a redus cu peste doua treimi, fapt ce releva indirect influenta anterioara a agentilor de marketing in luarea deciziilor de transferare a participantilor.

Fereastra deschisa la fondurile de pensii

Intrucat penalizarea se aplica pentru transferurile realizate inainte de implinirea a 2 ani de la momentul aderarii, majoritatea participantilor la fonduri au inca din luna martie posibilitatea de a-si schimba administratorul fara a le fi afectat activul din cont.
De aceasta «facilitate» legala se bucura toti cei care au aderat la pilonul II inca din timpul campaniei initiale, respectiv in intervalul septembrie 2007 – ianuarie 2008, dar si persoanele care au fost distribuite catre fonduri in urma marii loterii din martie 2008.
Ne putem astfel schimba administratorul la fiecare 2 ani fara sa platim penalizari. Aceasta este o conditie esentiala pentru a nu diminua activul din cont. Altfel, cu trecerea timpului, daca vom fi penalizati riscam sa renuntam la o parte tot mai mare din castigurile obtinute.

Argumente pro si contra

Un fond de pensii este un jucator ale carui strategii de investitii vizeaza orizonturi de timp medii si lungi. Unele decizii investitionale din prezent pot sa aduca primele beneficii notabile chiar si peste un an sau doi. Este posibil ca renuntand la un fond, la un moment dat, sa pierdem anumite castiguri potentiale. De asemenea, performantele inregistrate de un fond intr-un anumit interval nu reprezinta o garantie a randamentelor viitoare. Mai ales, daca intervalul de timp nu este unul suficient de mare pentru a permite comparatii de calitate intre performantele jucatorilor.
Totusi, chiar si pe baza unei perioade de doar 2 ani, pot fi construite cateva repere. Desi mai avem de asteptat pana la finele lunii mai, topul randamentelor obtinute de la lansare nu se va modifica semnificativ. Ori, discutam de existenta unor diferente chiar si de peste 10 puncte procentuale intre performante. Desigur, nu vom putea alege intotdeauna calul castigator. Important este sa identificam insa pe cei care vor fi intotdeauna printre primii la trecerea prin dreptul punctelor intermediare anuale.
Sa presupunem ca dupa 30 de ani de contributii, randamentul mediu anual al pietei fondurilor va fi de 5%. Daca reusim prin optiunile noastre sa fim intotdeauna incadrati in randul jucatorilor cu randament mediu anual de 6% - deci cu 1 p.p. deasupra mediei - ne vom asigura o pensie mai mare cu 15-20%. Daca performanta medie obtinuta va fi cu 2 p.p. mai mare, pensia va creste la randul ei cu 35-40%. In aceste conditii, trebuie sa fim extrem de atenti in alegerile facute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia