Antibiotice a obtinut un profit net in 2009 de peste 12 milioane lei, cu 15% mai mare decat cel inregistrat in anul anterior, conform rezultatelor preliminare. Pretul la care se tranzactioneaza actiunile ramane insa destul de ridicat, ceea ce face putin atractiva o eventuala investitie in acest moment.
Cu toate ca anul trecut am asistat la o scadere economica de peste 7%, unele companii au reusit sa-si majoreze profitul. In acesta situatie se afla si Antibiotice Iasi (ATB), care a inregistrat o crestere a profitului net cu 15% ( de la 10,6 milioane lei in 2008 la 12,2 milioane lei).
Cea mai buna perioada a fost in primul trimestru din 2009, cand compania si-a asigurat aproape intreg profitul anual. Distributia profitului pe parcursul anului este puternic afectat de factori sezonieri, semestrul II fiind mult mai slab. Ultimul trimestru genereaza chiar pierderi destul de importante.
Facturile se incaseaza mai greu
Evolutia a avut loc in conditiile majorarii cifrei de afaceri anuale cu numai 2%, imbunatatirea profitabilitatii fiind posibila ca urmare a reducerii cheltuielilor de exploatare cu pana la 6%.
Activitatea firmei in 2009 s-a desfasurat in conditii dificile din cauza crizei economico-financiare si subfinantarii sistemului financiar, se arata in Raportul administratorilor. Incasarea cu dificultate a creantelor din sistem a determinat crestere a duratei medii de recuperare a contravalorii medicamentelor valorificate la aproape 300 zile. Acest lucru s-a reflecat in bilant, prin majorarea cu aproape 50% a creantelor comerciale.
Toate acestea au avut o influenta negativa asupra fluxului de numerar, in general in partea a doua a anului. Situatia va continua si in acest an, ca urmare a mentinerii prevederilor H.G. nr. 1088/2009, prin care au fost majorate termenele de decontare a medicamentelor gratuite si compensate, cat si celor consumate in spitale, considera conducerea companiei.
S-au redus stocurile
Antibiotice si-a concentrat atentia anul trecut pe optimizarea stocurilor de produse finite, atat la distribuitori cat si in depozitele firmei, in vederea reducerii imobilizarilor de resurse financiare. Conform bilantului de sfarsit de an, stocurile s-au diminuat de la 35 milioane lei in 2008 la 30 milioane in 2009.
Compania a demarat anul trecut investitiile pentru crearea unei noi capacitati de productie, in valoare de 9 milioane euro, ce urmeaza a fi pusa in functiune in 2012.
Ultimul pret de inchidere pentru titlurile ATB este de 0,62 lei pe actiune, ceea ce corespunde unui indice PER (raportul dintre pret si profit pe actiune) de peste 20.
Valoarea este cu mult peste nivelul la care sunt evaluate restul companiilor farmaceutice din Europa Centrala si de Est. Conform rapoartelor Erste Group, indicele PER se situeaza in medie la 12,5 in acest sector. Acest lucru inseamna ca actiunile ATB sunt destul de scumpe pentru a face atractiva o eventuala achizitie.
Si rentabilitatea financiara a companiei (raportul dintre profitul net si capitalurile proprii) este sub media regionala, de aproximativ 10%. Rentabilitatea s-a imbunatatit usor anul trecut la Antibiotice, ajungand insa la numai 4,8%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News