top banner

Plasamentele in actiuni cresc performantele pensiilor private

22 Ianuarie 2008 | Autor: Marius Serban

Diferenta dintre performantele fondurilor de pensii din diverse tari din Europa Centrala si de Est este data in primul rand de capacitatea administratorilor de a pune in practica strategii pe termen lung si intr-o masura mai mica de randamentul minim garantat.
 
Cehia este una dintre tarile cu cele mai slabe performante, rata medie de rentabilitate fiind de numai 3,7% in perioada 2001-2005, se arata intr-un studiu comparativ publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Acest lucru este cauzat de faptul ca alocarea activelor este conservatoare, administratorii  investind doar 7,6% din active in actiuni.
 
La polul opus se plaseaza Polonia, unde administratorii au obtinut randamente anuale de 12%-15% in perioada 2002-2007. Si merita semnalat ca aici administratorii pot investi pana la 40% din fondurile atrase in actiuni, ceea ce le permite sa obtina performante peste media regionala. La noi, fondurile vor putea aloca pana la 50% din contributii in actiuni.
 
Totodata, se pare ca impunerea unei performante minime la nivelul fondurilor favorizeaza obtinerea unor randamente mai bune, dar fara a fi un criteriu decisiv.
In Cehia este necesar doar ca fondurile sa inregistreze o rata de performanta pozitiva, fara a se raporta la piata, iar in Ungaria - nu exista nici o prevedere privind randamentul minim garantat. Cu toate aceste, fondurile de pensii maghiare au obtinut randamente in perioada 2004-2006 intre 8-16%, mult mai mari decat in Cehia. O explicatie ar fi faptul ca primele pot investi pana la 50% in fonduri de investitii.
 
Cele mai rentabile fonduri de pensii – cele din Polonia si Bulgaria – sunt insa obligate atinga un randament minim, ceea ce ar putea explica rezultatele mai bune. In general, pragul minim pentru rentabilitatea fondurilor de pensii private este stabilit la nivel regional in functie de performantele din trecut.
 
In Polonia, rata minima de rentabilitate este definita ca fiind cea mai mica valoare dintre media randamentelor pietei pe ultimii trei ani minus 4 pp sau 50% din rata medie de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii pe ultimii 3 ani.
 
In Bulgaria, rata minima de rentabilitate a fondurilor private obligatorii este considerata a fi cea mai mica valoare dintre media randamentelor minus 3 pp si rata de rentabilitate medie anualizata a tuturor fondurilor pe ultimii 2 ani. Randamentul mediu anual a fost de 12,88% in perioada 2005-2007, iar cota pentru plasamentele in actiuni este de maxim 20%.
 
In Romania, rata minima de rentabilitate urmeaza sa fie stabilita de CSSPP, iar fondurile care nu vor depasi acest barem, isi vor pierde dreptul de a administra banii participantilor. « Nu mai putin de zece elemente de siguranta, printre care rata minima de rentabiltate si fondul de garantare, fac din modelul romanesc un sistem sigur si solid », se precizeaza in studiul CSSPP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia