top banner

Investitorii testeaza limitele dolarului

08 Noiembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Dolarul a intrat intr-o cursa de depreciere continua fata de euro, atingand in fiecare zi un nou minim istoric. Investitorii au ajuns sa nu mai tina cont de ultimele date macroeconomice sau de ceea ce au de spus bancile centrale, iar singura lor obsesie pare ca a devenit sa urce dolarul pana la pragul de 1,50 fata de euro.
 
De curand, Federal Reserve a dat de inteles ca tendinta de reducerea a dobanzilor la dolari va fi amanata, contrar asteptarilor pietei. Investitorii mizau ca pe 11 decembrie va avea loc o noua diminuare a randamentele, iar cotatiile de tranzactionare asimilasera deja aceasta decizie. Numai ca semnalul tras de banca centrala a Statelor Unite a ramas fara efect, astfel ca nu a avut loc o intarire a monedei americane, asa cum ar fi fost normal.
 
In paralel, cresterea economica in Statele Unite a fost de 3,9% in trimestrul III, peste asteptarile initiale, iar ultimul raport de pe piata muncii a aratat crearea a 166.000 de noi locuri de munca. « Cu toate acestea, piata si-a inchis ochii la aceste evolutii, iar dolarul a continuat sa se deprecieze atingand un nou minim istoric fata de euro la 1,4525 pe 1 noiembrie », precizeaza Valentin Hofstatter, analist la Raiffeisen Zentralbank Austria. El crede ca pot fi doar doua explicatii pentru aceasta situatie. Fie evolutiile macroeconomice nu mai au nici o relevanta pentru investitorii, iar piata este pornita sa atinga nivelul de 1,50 dolari pentru un euro, fie piata este in ultima faza de exagerare, in cadrul careia cursul de schimb deviaza tot mai mult de la nivelul de echilibru, indreptandu-se inevitabil spre o corectie abrupta.
 
Si analistii de la Erste Bank au fost luati prin suprindere de actuala deprecierea a dolarului, deoarece acesta iesea intotdeauna in avantaj, in situatii de criza, cum este cea care a cuprins de cateva luni pietele financiare internationale. « O explicatie ar fi dorinta pietei de a testa limitele de depreciere ale dolarului american. Din perspectiva analizei fundamentale, cele mai recente date au eliminat insa premisele unei asemenea evolutii, chiar daca pesista temerile privind piata imobiliara din Statele Unite », spune Rainer Singer, analist la Erste Bank. In general, el considera ca dolarul este subevaluat si se asteapta la o corectie. Presiunile de depreciere ar putea sa se mai faca simtite o vreme, dar cel mai traziu in apropierea finalului de an, moneda americana va incepe sa recupereze terenul piredut, crede Singer.
 
In ceea ce priveste evolutia leului, ultima majorare de dobanda operata de BNR il va ajuta sa-si revina mai usor din faza de depreciere. Potrivit estimarilor Raiffeisen, leul ar urma sa revina sub pragul de 3,30 incepand cu primul trimestru din 2008. Pentru luna martie a anului viitor este prognozat un curs de 3,25 lei pentru un euro. Pe termen scurt, insa, faza de depreciere nu a trecut, mai ales ca Standard & Poor’s a modificat perspectiva ratingului de tara de la « stabil » la « negativ », iar deficitul de cont curent atinge valori alarmante.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta