BET-FI in cadere libera: pierdere de 7% in final de saptamana
21 Mai 2010 | Autor: Conso
In conditiile in care pierderile pe pietele de capital se adancesc, SIF-urile au ajuns rapid la o scadere de peste 7% in ultima sedinta a saptamanii. In total, in 5 zile, acestea au coborat cu 17,2%.
Ultimele 5 zile au fost caracterizate de corectii abrupte iar vineri, piata a inregistrat o corectie generala de 3,4%.
Piata a cunoscut o usoara crestere, de 1,85%, doar in sedinta de marti insa nu a fost de ajuns pentru a acoperi pierderile repetate si pentru a inversa trendul deja generalizat.
BET-FI s-a apropiat de pragul de 20.000 de puncte la sfarsitul saptamanii dupa ce luni coborase sub nivelul de 25.000 de puncte. Pragul de 20.000 de puncte este invocat de analisti ca un nivel foarte important in analiza tehnica.
Lichiditatea s-a ridicat la 16,5 milioane euro, depasind valoarea tranzactionata in sedintele anterioare. Investitorii au avut in vizor in special titlurile SIF Oltenia (SIF5), care a cazut vineri cu 7,6%, cu un rulaj de 17 milioane lei (aproximativ un sfert din tranzactiile totale efectuate).
Alaturi de SIF-uri, asemeni sedintelor anterioare, urmatoarele locuri in clasamentul cu cele mai lichide actiuni au fost ocupate de Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV). Pretul acestora s-a depreciat vineri cu 3,2%, respectiv 5,7%.
“Avand in vedere volatilitatea sporita de pe bursa din ultimele zile, in acest moment nu exista decat 2 posibilitati. Fie urmeaza o saptamana cu cresteri, avand in vedere ca actiunile s-au ieftinit destul de mult in ultima perioada, fie se va continua trendul de depreciere, ca si pana acum”, concluzioneaza Adrian Lupsan, director general la Intercapital Invest.
Pierderile au fost cauzate in special de evolutia nefavorabila de pe pietele externe, iar noutati privind o schimbare a situatiei nu s-au anuntat pentru saptamana viitoare, potrivit lui Lupsan.
Luni, 24 mai, bursa de la Bucuresti va fi inchisa, ca urmare a sarbatorii legale a Rusaliilor. Tranzactionarea va fi reluata ziua urmatoare.
In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.
Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.
Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.