Evolutia cursului EUR/RON a intrecut toate asteptarile pietei cand a scazut pana la 3,3650. Acest nivel este cel mai mic inregistrat in ultimii patru ani.
Pe 20 decembrie, leul a spart pragul de rezistenta de 3,4200 dar si-a oprit ascensiunea in zona 3,4130-3,4180 in prima parte a sedintei de tranzactionare. Ulterior, insa, cursul a scazut abrupt, atingand un nou minim pe ultimii patru ani de 3,3870 in numai doua ore. Pana la sfarsitul zilei leul nu a reusit sa isi pastreze in totalitate castigurile si piata s-a inchis la 3,3900.
A doua zi, pe 21 decembrie, tendinta de apreciere a monedei nationale fata de euro a continuat si dupa cateva minute de la deschidere cursul a atins un nou minim de 3,3650. Aceasta apreciere puternica a luat prin surprindere analisti care mizau pe o crestere a cursului pana la sfarsitul anului. Se pare ca nivelul mic al ratelor dobanzii interbancare pe termen scurt nu au avut efectul scontat, actiunile BNR in piata nefiind luate in seama de investitorii straini.
Pe piata internationala, euro s-a apreciat in continuare fata de yen iar cursul EUR/USD a continuat sa scada in sedinta de tranzactionare din 20 decembrie. Aceast lucru a fost partial declansat de declaratia lui Trichet in Parlamentul European cu privire la masurile ce trebuie luate de BCE pentru a stopa cresterea preturilor in zona euro. Piata a luat deja in calcul o viitoare actiune a BCE, ceea ce a impins cursul la 1,3240. Pe 21 decembrie, perechea EUR/USD este tranzactionata in jurul nivelului 1,3200.
Melania Hancila ? analist financiar la Finansbank
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News