Programul Rabla de anul acesta vine cu un tichet de o valoare mai mare. Aceasta va creste de la 6.500 la 8.000 de lei pentru fiecare masina data la casat. Anuntul a fost facut de ministrul Mediului, Daniel Constantin. Acesta a precizat ca, cel mai probabil, programul va incepe in aprilie.
Insa bugetul alocat programului va fi acelasi ca si anul trecut, respectiv de 220 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca numarul tichetelor emise va fi mai mic. De asemenea, o parte importanta din aceasta suma va fi destinata programului Rabla Plus, care incurajeaza romanii sa cumpere masini electrice.
De unde vin banii pentru Rabla?
Nu se stie, insa, de unde vor fi obtinuti banii pentru sprijinirea acestui program, avand in vedere ca timbrul de mediu, din care era alimentat inclusiv programul Rabla, a fost eliminat incepand cu data de 1 februarie 2017.
Ministrul Mediului continua sa sustina ca acest timbru nu va fi inlocuit cu o alta taxa, ci va fi inlocuit cu un “concept” care va avea costuri minimale, bazat pe vignete emise pe baza unei analize a autoturismelor, in functie de gradul de poluare. Acestea vor fi eliberate atunci cand masinile sunt duse la ITP.
"Am vrea sa degrevam populatia de ceea ce inseamna taxe si impozite. Nu vom inlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu alta taxa, ci cu un concept pe care incepem sa-l introducem gradual. In perioada mediat urmatoare noi vom pregati legislatia pentru a introduce acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit in aceasta perioada, vignete care vor avea un cost redus", a explicat Constantin.
El nu a precizat, insa, ce inseamna “cost redus”. Mai mult, ministrul sustine ca autoritatile publice din fiecare localitate vor decide daca aleg sau nu sa introduca o taxa pentru accesul masinilor in oras si tot acestea vor face zonarea in functie de care se va aplica taxa. De asemenea, autoritatile locale vor stabili cuantumul taxei, astfel ca aceasta va fi diferita de la un oras la altul.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News