Contractele de leasing terminate anticipat, inclusiv prin reziliere sau executare silita, ar putea genera obligatii fiscale pentru societatile de leasing. Ele trebuie sa autocolecteze TVA pentru suma ramasa nerambursata si sa o vireze la stat. Acest lucru var putea pune insa consumatorul pe o pozitie mai avantajoasa in relatia cu finantatorul.
Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania a pornit din nou la lupta impotriva prevederilor legislative care dezavantajeaza industria. Daca in cazul OUG 50, ALB a fost una din principalele surse de amendamente si a militat pentru neaplicarea actului clientilor vechi, acum asociatia are in vedere eliminarea unor prevederi ale Codului fiscal ce ar dezavataja societatile de leasing.
“Am fost singurii care am pornit procedura de infringement in cazul OUG 50, o vom face si in ceea ce priveste modul in care se aplica prevederile directivei TVA”, a precizat Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB.
Societatile de leasing spun ca nu vor mai restructura contracte
La 1 martie, Ministerul Finantelor Publice a adoptat Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Normele metodologice reclasifica tratamentul TVA al contractelor de leasing terminate anticipat, inclusiv prin reziliere/executare silita.
Societatilor de leasing li se impune ca in 30 zile de la notificarea clientilor sa autocolecteze TVA pentru suma ramasa nerambursata si sa o vireze la stat.
TVA-ul platit poate fi recuperat numai dupa ce masina sau utilajul ce face obiectul contractului este reposedat de catre societatea de leasing, operatiune care dureaza in medie intre 3 si 18 luni, conform ALB.
“Renegocierea contractelor a devenit brusc o sursa de TVA ilegala pentru stat”, considera Adriana Ahciarliu. Aceasta a explicat ca exista situatii in care, dupa inceperea executarii silite, clientii solicita renegocieri. Totusi, societatile finantatoare nu vor mai fi dispuse sa recurga la negocieri, ci vor fi mai interesate de reposedarea bunului, pentru a-si recupera TVA-ul platit.
In plus, secretarul ALB a precizat ca pana acum, astfel de prevederi legislative nu au facut altceva decat sa impuna o crestere a costului pentru clienti.
“OUG 50, o lege care protejeaza excesiv consumatorul, in ceea ce priveste leasingul financiar a dus la o crestere a costurilor pentru consumatori”, a mentionat Ahciarliu.
Clientii primesc mai multa putere in relatia cu societatea de leasing
Daca pana in prezent
reclamatiile curgeau din partea clientilor, in special pe fondul unei reglementari mai relaxate privind protectia consumatorului, societatile de leasing se tem ca in viitorul apropiat situatia s-ar putea inversa.
“Clientii care cunosc aceasta lege pot avea un comportament abuziv atat in ceea ce priveste relatia cu societatile de leasing, dar si in privind utilizarii bunurilor”, a precizat Adriana Ahciarliu.
Pe de alta parte, clientii care nu mai pot plati ratele lunare vor avea o putere de negociere mai mare pentru conditii mai bune, avand in vedere ca o executare silita ar aduce dezavantaje fiscale societatii (prin autocolectarea TVA in 30 zile).
Iar, atata vreme cat executarea silita se poate face doar prin intermediul judecatoriei iar temenele se pot prelungi foarte mult, un client poate utiliza in tot acest timp bunul finantat prin leasing fara sa plateasca pentru acesta.
Autocolectarea TVA in cazul contractelor pentru care s-a inceput executarea silita ar putea duce industriei pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, au estimat reprezentantii ALB.
Mai exact, incepand de la 1 aprilie, societatile de leasing vor fi nevoite sa vireze catre stat 24% din sumele ramase de rambursat de catre clienti pentru contractele reziliate si pentru care nu s-a facut reposesia de bunuri.
In consecinta, membrii ALB au transmis
o scrisoare deschisa catre Ministerul Financtelor Publice prin care solicita anularea recalificarii TVA in cazul societatilor de leasing, precizand ca in caz contrar se vor adresa Comisiei Europene si vor solicita initierea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News