Guvernul australian si-a propus sa limiteze costul creditelor rapide pentru a impiedica impunerea unor costuri exagerate de catre finantatori celor care au nevoie disperata de bani.
Proiectul a fost lansat in consultare publica la sfarsitul lui august 2011 si face parte dintr-o serie de actiuni initiate de guvern pentru a imbunatati regulile de pe piata creditelor rapide.
Creditele rapide sunt imprumuturi de valori mici, care se acorda pe perioade scurte de timp (de cateva saptamani). In Occident, ele sunt denumite si credite pana la salariu (payday loans).
Aceasta este prima masura luata in Australia pentru limitarea costului creditelor, ce se va aplica pentru contractele de pana in 2.000 de dolari australieni si pe perioade mai mici de 2 ani.
Finantatorii nu vor putea percepe un comision de acordare mai mare de 10%, iar dobanda nu va putea depasi 2% pe luna.
“Am vazut cazuri cand cineva a imprumutat 300$ si este taxat cu peste 100$ pentru un imprumut pe o saptamana, si singurul mod in care poata rambursa creditul este daca nu plateste alte facturi, cum ar fi chiria sau curentul electric. Acest lucru poate duce la un ciclu al datoriilor, care face mai mult rau decat bine pentru client”, a declarat ministrul australian pentru servicii financiare, Bill Shorten.
Totodata, ministrul a precizat ca a contactat conducatorii bancilor importante pentru a analiza in ce masura pot ajuta consumatorii care sunt exclusi de la finantare, astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa apeleze la aceste credite costisitoare.
Si in Romania, exista o serie de IFN-uri care acorda acest tip de credite, denumite si credite la domiciliu. Ca si in strainatate, costurile percepute la aceste credite sunt foarte mari, astfel ca DAE se apropie frecvent de 100% sau chiar mai mult. In schimb, DAE la imprumuturile bancare este de cateva ori mai mica, situandu-se in jurul pragului de 20%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News