Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmite Protectiei Consumatorilor ca este gresita interpretarea potrivit careia aprecierea francului elvetian aduce beneficii bancilor si prejudicii clientilor, intrucat bancile suporta la randul lor aceste costuri pe partea de depozite si linii de finantare.
„Practic, de aici poate rezulta nici mai mult nici mai putin decat ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor atunci cand monedele straine in care au acordat credite (euro, dolar SUA, CHF etc.) se apreciaza fata de leu (sau leul se depreciaza fata de acestea), fapt care este fals", se mentioneaza intr-o scrisoare transmisa de CPBR Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Organizatia subliniaza ca, pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate prin reglementari BNR si norme interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau linii de finantare din piata interbancara).
Astfel, activele si pasivele lor în acea valuta urmand directia pietei, impactul cursului de schimb este nul. "Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci", mai precizeaza patronatele bancare.
Reprezentantii bancherilor raspuns, astfel, ANPC care a acuzat bancile, prin intermediul unui comunicat de presa, ca profita deaprecierea francului elvetian pentru ca aduce beneficii institutiilor financiare si prejudicii consumatorilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News