Costul creditelor a reinceput sa scada in primele luni din acest an. Cele mai importante reduceri de costuri s-au produs in zona creditelor de consum, conform raportului Conso privind evolutia dobanzilor.
In primul trimestru din 2011, DAE medie la credite de nevoi personale a coborat cu 2,2 puncte procentuale la euro (de la 19,9% la 17,7%) si cu 1,5 puncte procentuale la lei (de la 21% la 19,5%).
Aceeasi tendinta se observa si in cazul creditelor auto, care au beneficiat de scaderi importante de costuri in trimestrul I din 2011. DAE medie s-a diminuat cu 1,7 puncte procentuale la finantarile auto in lei si cu 0,7 puncte procentuale la cele in euro.
Scaderile reflecta, in principal, reducerea perceptiei de risc a bancilor cu privire la aceste tipuri de imprumuturi.
Pe parcursul recesiunii, bancile au diminuat costurile la creditele de consum intr-un ritm mai lent decat la cele garantate cu ipoteci. Astfel, ecartul dintre DAE medie la creditele imobiliare si cea de la creditele de nevoi personale a crescut gradual intre 2009 si 2010. O data cu stabilizarea mediului economic, bancile isi reduc prima de risc, ceea ce conduce la scaderea marjelor de dobanda la creditele de consum.
Pe masura ce economia isi va reveni, este de asteptat ca acest fenomen sa permita noi scaderi ale marjelor de dobanda. Daca avem in vedere costurile practicate de banci inainte de criza financiara, reiese un potential de comprimare a marjelor de cel putin 2 puncte procentuale, atat la creditele in lei cat si la cele in euro.
Credite imobiliare: dobanzile scad mai lent
Creditele cu garantii imobiliare si-au reluat tendinta lenta de reducere a costurilor in trimestrul I din 2010.
Creditele in lei au beneficiat de reduceri mai semnificative ale costurilor, ca urmare a scaderii marjelor de dobanda si a evolutiei favorabile a indicilor de referinta. DAE medie s-a diminuat cu 0,5 puncte procentuale (de la 12,8% la 12,3%) la creditele imobiliare si cu 0,3 puncte procentuale (de la 14,2% la 13,9%) la creditele de nevoi personale cu ipoteca.
In cazul creditelor in euro, reducerile au fost mai putin importante, unul din motive fiind cresterea Euribor la 3 luni cu 0,2 puncte procentuale in primele 3 luni din 2011. Cu toate acestea, DAE medie la creditele imobiliare in euro s-a diminuat de la 8,1% la 7,9%, ca efect al reducerii marjelor de dobanda.
In perioada urmatoare, este de asteptat ca DAE medie la creditele noi in euro sa ramana relativ constanta. Presiunile de crestere a costurilor generate de evolutia Euribor ar putea fi compensate prin reducerea marjelor de dobanda, ca efect al competitiei dintre banci.
In cazul creditelor in lei, este probabil ca tendinta de scadere a costurilor sa continue. Evolutia ar putea fi sustinuta de comprimarea marjelor de dobanda, dar si de scaderea dobanzilor practicate de banci la depozite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News