Discutiile privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei revin, saptamana viitoare, in Parlament, a anuntat deputatul PSD, Ana Birchall. In acest moment sunt in diverse stadii de discutie doua proiecte privind conversia creditelor din valuta in lei, insa niciunul nu are termene concrete de finalizare.
”Am reusit sa reluam o tema extrem de importanta pentru romani si anume creditele in franci elvetieni. Saptamana viitoare, solicitarea mea in calitate de raportor al Comisiei (de Buget Finante din Camera Deputatilor - n.r.) pe aceasta tema, va fi luata in discutie si, sper eu, solutionata favorabil, pentru ca atat eu, cat si colegii mei din PSD si din alianta chiar ne preocupam sa incercam sa rezolvam problema oamenilor care sunt necajiti din cauza acestor credite”, a declarat deputatul social-democrat.
Ea a initiat anul trecut, in septembrie, un proiect de lege care prevedea conversia in lei a creditelor acordate in valute de catre banci clientilor persoane fizice.
In discutie la Ministerul Finantelor mai este un alt proiect, anuntat in martie anul acesta de fostul ministru Darius Valcov, si reluat de actualul ministru, Eugen Teodorovici, la solicitarea reprezentantilor clientilor cu credite in franci elvetieni.
Proiectul prevedea conversia creditului in lei, din orice alta valuta, la cursul actual si aplicarea unui discount de 15%. Legea continea, insa multe limitari. De aceea, reprezentantii clientilor cu credite in franci au depus la Minister o serie de amendamente care urmeaza sa fie analizate. Printre acestea se numara majorarea discountului la 25%, eliminarea plafonului privitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea (de 300.000 de lei in proiectul initial), eliminarea plafonului de venit al debitorului sub care se aplica legea (3.000 de lei in proiect), includerea creditelor cesionate de banci catre companii din afara tarii, dar si a creditelor de nevoi personale cu ipoteca acordate pentru spatiul locativ.
Ministrul Finantelor a anuntat ca este de acord sa se elimine din proiect limitele de venit si de suma pentru cei care opteaza pentru conversie. In schimb, ministrul Finantelor sustine ca decizia privind discountul acordat trebuie agreat cu bancile. El a precizat ca legea nu va fi obligatorie pentru institutiile de credit, asa ca, in afara faptului ca statul preia 50% din garantarea creditului, banca trebuie sa fie stimulata si printr-un discount convenabil sa intre in program.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News