top banner

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

09 Iulie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Foto Unsplash.com

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.
Dupa mai multe tatonari, BNR a decis sa reduca dobanda de politica monetara, neschimbata in ultimele 18 luni, cu un prim pas, de 0,25%.
Faptul ca noua dobanda este acum de 6,75%  va avea efecte benefice limitate asupra debitorilor, cel putin deocamdata. Valorile ROBOR la 3 si 6 luni, repere luate in calcul de majoritatea bancilor pentru creditele mai vechi de luna mai 2019 erau in 8 iulie de 5,81%, respectiv 5,87% (in scadere de la 6% respectiv 6,04% anterior deciziei BNR), iar valoarea actuala a IRCC pentru creditele recente este de 5,86%, deja sub dobanda BNR. 
Efectele ar putea fi insa mai palpabile pe partea economisirii, avand in vedere tendinta de scadere a dobanzilor la termen, care deja se manifesta in piata. 
Bancile vor avea mai putin de castigat din plasamentele lor la BNR, in facilitatea de depozit, unde dobanda a fost redusa la randul sau de la 6% la 5,75%. Vorbim de sume considerabile in acest caz-daca in mai 2023 media zilnica a tranzactiilor era aici de 27 miliarde lei, aceasta a continuat sa urce pana la un varf de 61 miliarde lei in ianuarie 2024, pentru a fi in luna mai 2024 de 45,5 miliarde lei. 
De urmarit si evolutia dobanzilor la titlurile de stat pentru populatie din programele Tezaur si Fidelis, unde dobanzile se stabilizasera in prezent la 6% la un an si 6,85% la 3 ani, nivel aflat peste oferta celei mai mari parti a bancilor la depozitele la termen daca ne raportam la castigul net (in timp ce dobanzile titlurilor de stat sunt neimpozabile, dobanda bancara are impozit pe venit de 10% si, in anumite circumstante, deponentii pot plati si CASS de 10% pe castigul din dobanzi).
Exista riscul supraincalzirii economiei?
Reducerea dobanzii de politica monetara (acest proces odata declansat presupune ca vom asista la cateva valuri de taieri ale dobanzii, posibil inca 1-2 astfel de ajustari inca din 2024) pe fondul reducerii inflatiei si a unei performante in crestere pentru economie anticipate pe final de an se loveste si de o realitate mai putin comoda-cresterile repetate de venituri in conditiile in care dezechilibrele din economie s-au marit la randul lor (deficit bugetar tot mai greu de controlat in an electoral, deficite externe mari) si fac posibila umflarea unor bule in economie. 
Sumele suplimentare care ajung lunar in buzunarele romanilor sub forma de salarii si pensii majorate isi pot gasi refugiul pe piata de capital, in crestere puternica in acest an, sub forma investitiei in actiuni si fonduri mutuale. 
Iar daca reducerea repetata a dobanzii de politica monetara va stimula cererea de credite, am putea asista la noi salturi ale valorii imobilelor pe final de an, exact la finalul perioadei de lapte si miere din 2024, anul cu cele mai multe runde de alegeri si cele mai putine masuri impopulare pe partea fiscala din ultima vreme. 
Cum ajustarile pe partea fiscal-bugetara si eventual si pe cea legata de cursul de schimb nu vor intarzia prea mult din 2025, preturile activelor vor putea simti destul de repede scaderea cererii solvabile, cu atat mai abrupt cu cat austeritatea pe plan intern ar putea intalni o criza pe plan extern (cu o posibila spargere a bulei AI). 
In concluzie, scaderea dobanzii de politica monetara ar trebui sa reprezinte un moment de bucurie justificata (procesul dezinflationist este confirmat), dar si unul de prudenta (dezechilibrele din economie vor fi dureros de ajustat). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul