top banner

Ce modificari generale aduce noul Cod de procedura civila in cazul executarilor silite?

19 Februarie 2013 | Autor: Luciana Preda

Noua forma a Codului de Procedura Civila, care a intrat in vigoare incepand cu data de 15 februarie 2013, aduce elemente de noutate si in materia executarii silite.
Din perspectiva unui debitor care poate fi supus executarii silite, rezultate din neachitarea unui credit bancar, trebuie sa se distinga ca modalitatile de executare silita la care ar putea fi supus sunt diferite
i)    in raport cu categoria de contract de credit pe care acesta l-a semnat (credit pentru nevoi personale negarantat, credit pentru achizitionarea unui autoturism sau credit imobiliar – deci pentru achizitonarea unui imobil) si
ii)    in raport cu categoriile de garantii care au fost instituite, pentru restituirea creditului.
Va trebui analizat  - si doar situatiile ce se vor naste dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura de Civila o vor dovedi - in ce masura modificarile  si elemente de noutate vor influenta pozitiv sansele pe care:
i)    fie le are creditorul care initiaza o executare, de a obtine maximizarea sumelor recuperate,
ii)    fie le are debitorul, in minimizarea pierderilor pe care o executare silita le aduce cu sine.
Mentionam mai jos principalele elemente de noutate care trebuie avute in vedere atat de creditorii cat si de debitorii implicati intr-una din procedurile proprii materiei executarii silite:
- orice executare – chiar daca se face in temeiul unui titlu obtinut anterior modificarii Codului de Procedura Civila – va urma noile norme de procedura.
- accelerarea diverselor proceduri de executare silita, prin scurtarea termenelor;
- dreptul executorului judecatoresc de a cere debitorului – in scris – lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile sale si deopotriva obligatia acestuia de a-i aduce la cunostinta consecintele la care se expune in cazul continuarii executarii (cel putin din perspectiva costului estimativ al cheltuililor de executare).
Refuzul debitorului de a curs acestor solicitari sau oferirea de informatii incomplete si incorecte ii atrag raspunderea pentru toate prejudiciile cauzate si amendarea.
- posibilitatea incheierii unor intelegeri privind efectuarea executarii, in sensul ca, sub supravegherea executorului, creditorul si debitorul pot conveni ca executarea sa se efectueze numai asupra veniturilor debitorului, ca vanzarea bunurilor supuse urmarii sa se faca prin buna invoiala, s.a.
- definirea expresa a titlurilor de credit  ( cambia, biletul la ordin, cecul ) si a actului autentic (cel incheiat in fata unui notar public ) care constata o creanta certa, lichida si exigibila, ca facand parte din categoria titlurilor executorii si care pot fi puse in executare silita.  
- reglementarea indatoririi tertilor de a da informatii executorului,  ceea ce inseamna ca cei ce datoreaza sume de bani debitorului sau detin bunuri ale acestuia, care pot fi supuse urmaririi silite, au obligatia sa comunice, in scris, toate informatiile necesare executarii.
- scutirea debitorului de plata unor cheltuieli de executare, daca, dupa primirea somatiei, acesta executa obligatia de indata ori in termenul prevazut de lege situatie in care va plati numai pentru actele de executare efectiv indeplinite, onorariul executorului judecatoresc si, dupa caz, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa;
Ca o exceptie de la regula ca orice executare silita se savarseste prin intermediul executorului judecatoresc este recunoscut dreptul creditorului, care beneficiaza de o ipoteca  asupra unor bunuri mobile ale debitorului, de a vinde aceste bunuri mobile ipotecate, fara interventia executorului judecatoresc, prin cerere adresata instantei de executare avand ca obiect incuviintarea executarii ipotecii.
Trebuie mentionat ca orice procedura de executare silita va naste pentru debitor obligatia de a plati, in afara creantei datorate si toate cheltuielile determinate de procedura executarii.
In consecinta, trebuie analizat in ce masura pasivitatea debitorului care determina initierea masurilor de executare silita in contra sa,  ii este sau nu mai favorabila decat initierea unei negocieri cu creditorul ce detine creanta certa, lichida si exigibila in contra sa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul