Persoanele care gireaza pentru obtinerea unui credit sau care se imprumuta pentru a oferi bani unor cunostinte trebuie sa aiba in vedere ca devin raspunzatori pentru rambursarea integrala a imprumutului. De aceea, ar trebui sa fie prudente atunci cand cineva le solicita ajutorul in obtinerea unui imprumut.
Cu totii ne intalnim cu situatii cand persoane din familie, prieteni sau colegi de serviciu ne cer un mic imprumut. Daca sumele sunt modice, evident nu prea trebuie sa stam mult pe ganduri. Atunci cand valoarea imprumutului creste, incepem sa ne comportam ca niste mici bancheri si solicitam mai multe informatii despre destinatia banilor si cand vor fi ei inapoiati.
Cum procedam insa atunci cand o persoana apropiata ne cere ajutorul pentru obtinerea unui credit? De regula, astfel de cereri apar fie sub forma unei semnaturi de girant, fie pentru obtinerea unui imprumut in nume propriu, deoarece solicitantul nu se incadreaza in conditiile bancii, insa promite ca va achita toate ratele.
Din intrebarile primite de Conso.ro de la utilizatori reiese ca astfel de situatii nu sunt deloc putine, iar de cele mai multe ori, persoanele care si-a dat acceptul, nu au cunoscut intreaga responsabilitate pe care si-o asumau.
In ambele cazuri, ajutorul dat in obtinerea creditului corespunde cu asumarea obligatiilor de plata catre banca. Girantul devine raspunzator pentru plata ratelor in cazul in care imprumutatul nu isi achita obligatiile la timp si poate fi supus chiar executarii silite.
Mai grava este insa practica de a lua imprumut in nume propriu, pentru a oferi banii altei persoane, care promite ca va achita ratele. In aceasta situatie, toate obligatiile cad in seama persoanei care a contractat creditul, fara ca destinatia banilor sa aiba vreo importanta. Daca persoana care a promis sa plateasca ratele nu isi va indeplini angajamentul, atunci nu numai ca veti fi obligat sa platiti toate ratele, dar riscati sa ajungeti si pe lista neagra de la Biroul de Credit, daca apar intarzieri.
In plus, daca titularul creditului nu a semnat un document separat cu persoana careia i-a oferit banii, prin care sa se impuna anumite conditii de restituire, nu exista foarte multe solutii de recuperare a banilor.
Cum sa ne ferim de neplaceri?
• aveti grija pe cine girati. In cazul in care nu este o ruda sau o persoana apropiata in care sa aveti incredere deplina, exista sansa sa fiti nevoiti sa le platiti creditele;
• nu contractati imprumuturi in numele altei persoane. Daca doriti sa imprumutati cu bani o cunostinta, este recomandabil sa incheiati si un contract la notar care sa dovedeasca transferul si sa oblige imprumutatul la restituirea sumelor;
• in cazul in care descoperiti ca sunteti girant sau titular de credit fara sa va fi dat acordul, este posibil sa fiti victima unei fraude si cineva sa se fi folosit de datele dvs pentru a lua un imprumut. Anuntati imediat politia si banca in cauza, pentru remedierea situatiei;
• daca luati un imprumut alaturi de un co-debitor, fie ca este sot/sotie sau doar prieten, aveti in vedere ca va angajati sa sustineti rata impreuna pana la finalul contractului. In cazul in care situatia pe viitor nu va permite sa iesiti din contract, veti suporta alaturi de persoana respectiva plata ratelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News