Raiffeisen Bank si-a aratat disponibilitatea de a converti creditele mai vechi din franci elvetieni in lei, cu conditia ca imprumutul modificat sa poarte dobanda creditelor in lei din perioada 2007-2008. Propunerea pare facuta pentru a descuraja amatorii, desi la o privire mai atenta lucrurile nu stau asa.
Intr-o precizare pentru ziarul Bursa, Raiffeisen pune cateva accente importante. „Daca vorbim strict de conversia creditelor in CHF, banca o poate face la cursul de la data conversiei, cu dobanda aferenta noii monede la aceeasi data, acesta fiind lucrul pe care banca l-a afirmat intotdeauna.(...). Avocatul Piperea a cerut instantei conversia unui credit in CHF la cursul istoric, fara sa precizeze nimic de costul creditului in lei la acea data. Banca a informat instanta ca pentru conversia in lei trebuie aplicate conditiile de creditare pentru creditele in lei de la acea data. Intr-o astfel de situatie clientul ar avea de rambursat sume foarte mari in lei din urma (uneori aproape duble), dat fiind ca dobanda la creditele in lei era in 2007-2008 de 11-17% si nu 6-7% cat era la un credit in CHF”.
O prima observatie legata de diferentialul de dobanda. Cunosc destule credite in franci acordate in acea perioada la dobanda de 10% si e vorba de ipotecare. Chiar mergand pe varianta Raiffeisen, e preferabil sa iti dublezi dobanda injumatatind soldul in acest caz, decat invers. Or, exact asta se intampla in cazul debitorilor - vor avea de rambursat o suma la jumatate fata de momentul acordarii imprumutului (cursul CHF intrase sub 2 lei in 2007).
In plus, dupa ce vor da bancii inapoi diferenta de dobanda din perioada 2007-2014 si vor primi la randul lor diferenta de curs la plata ratelor in acest interval, cum e normal, datornicii proaspat „convertiti” vor primi cu bratele deschise si noul Robor, mult micsorat fata de 2007 (algoritmul de calcul al dobanzii-Robor + marja bancii din 2007 - ar trebui sa se conserve de asemenea).
Chiar daca propunerea Raiffeisen e facuta sa descurajeze, la un calcul atent debitorii ies in castig in final. Dau inapoi diferenta de dobanzi timp de 7 ani, primesc la randul lor diferenta de curs la plata ratelor si apoi vor rambursa jumatate din suma in franci din prezent la dobanzi destul de acceptabile in lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News