Clientii cu credite in lei vor plati rate mai mici odata cu urmatoarea actualizare a ratei de dobanda. Indicele Robor a inregistrat o scadere de aproape 1 punct procentual pe majoritatea scadentelor.
Ultimele doua luni au adus o reducere a
dobanzilor pe piata monetara. Indicele Robor la 3 luni a scazut cu 1 punct proncetual in ultimele doua luni, pana la 5,46%.
Totodata si indicii Robor la 6 luni, respectiv Robor la 12 luni au inregistrat scaderi similare, ajungand la nivelul de 6,10%, respectiv 6,27%.
Reducerea este resimtita in primul rand de cei care au credite in lei cu dobanda indexata in functie de acest indicator.
Spre exemplu, in cazul unui credit de consum de 20.000 lei contractat pe 5 ani, o reducere de 1 punct procentual a ratei de dobanda, de la 14% la 13%, duce la o scadere a ratei lunare cu 10 lei, pana la 455 lei.
In cazul creditelor ipotecare, reducerea se simte mai puternic, datorita sumelor mari imprumutate si perioadei mai indelungate de rambursare. Astfel, pentru un credit de 200.000 lei contractat pe 25 ani, reducere dobanzii de la 12% la 11%, duce la o rata cu peste 40 lei mai mica, respectiv 1.960 lei.
Scaderea indicilor Robor vine in conditiile unei tendinte de reducere a dobanzii de politica monetara din partea BNR, pana la minimul istoric de 5,75%. De asemenea, Banca Nationala incearca sa incurajeze finantarea in lei si prin impunerea anumitor restrictii privind acordarea de credite in alte valute.
La finalul lunii ianuarie, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa isi alinieze oferta de creditare conform cu
noul regulament BNR, ce presupune restrictii suplimentare pentru cei care doresc sa se indatoreze in euro, dolari sau franci elvetieni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News