Consiliul Fiscal a efectuat o simulare cu privire la efectele programului de stat pentru credite restructurate. Clientii care apeleaza la acest program ajung sa suporte in total costuri mai mari cu dobanda, dar vor achita rate mai mici.
Electorata este un program care permite clientilor cu credite sa solicite o restructurare la banca. Cu aceasta ocazie, perioada de rambursare se extinde cu 2 ani, iar rata lunara se poate reduce cu pana la 35%.
Consiliul Fiscal
a simulat un grafic de rambursare pe baza unui exemplu de credit considerat reprezentativ: un imprumut de 26.651 lei, cu o perioada ramasa de 6 ani, acordat la o dobanda anuala efectiva de 10,2%.
Daca nu apeleaza la restructurare, clientul va achita in urmatoarele 72 de luni o rata de 496,42 lei. In total, el va plati bancii o dobanda de 9.087 lei. El nu va beneficia in schimb de niciun ajutor de stat.
In cazul in care apeleaza la programul de stat, costul cu dobanda va creste, deoarece perioada de rambursare a creditului se va extinde cu 2 ani. In cazul in care solicita reducerea maxima a ratei la credit de 35%, rata la credit se va reduce la 322,7 lei in urmatorii 2 ani. Ulterior, el va plati inca 6 ani o rata de 449 lei.
In total, costul cu dobanda va fi de 13.419 lei, cu 4.300 lei mai mult decat in situatia in care nu ar fi solicitat o restructurare. O parte din acesti bani (1.293 lei) ii va recupera de la stat, cu ajutorul deducerii fiscale. Per total, restructurarea il va costa cu 3.038 lei mai mult.
Avantajul principal este ca va plati rate mai mici. In primii 2 ani, el va avea de achitat o rata cu 35% mai redusa, iar in urmatorii 6 ani – o rata cu aproape 10% mai redusa.
“Se poate aprecia ca existe sanse rezonabile ca propunerea legislativa sa fie mai putin atractiva in cazul debitorilor care nu inregistreaza intarzieri la plata (circa 90% din total debitorilor eligibili au intarzieri la plata mai mici de 15 zile), in conditiile in care acestia nu ar intentiona sa se indatoreze suplimentar, si in acealasi timp mai atractiva pentru cei care inregistreaza deja intarzieri mai semnificative in serviciul datoriei (dar pana in 90 de zile), dar care reprezinta sub 10% din debitorii eligibili”, se arata in opinia trimisa de Consiliul Fiscal.
Costul anual al programului este estimat de Consiliul Fiscal la cel mult 0,1% din PIB.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News