Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.
Bancile stimuleaza de mai multa vreme virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la acestea si nu la concurenta.
Motivul e simplu, in acest fel disciplina de rambursare creste, se pot implementa chiar solutii de direct debit. Suplimentar, pentru un discount mai mare, se poate impune asigurarea unui rulaj lunar prin cont.
Mai noi sunt initiativele de acordare a unor dobanzi mai mici in cazul achizitionarii creditelor de consum la pachet cu asigurarea de viata si somaj (se elimina riscul intruperii bruste a fluxului de plati in contul datoriei din motive neimputabile debitorului) sau reducerile de dobanzi in cazul atasarii unui card de credit in pachetul de produse oferite debitorului.
De exemplu, in cazul UniCredit Bank, un credit de realizari personale fara ipoteca are o reducere de 2 puncte procentuale a dobanzii in cazul virarii veniturilor in cont si asigurarii unui anumit rulaj lunar.
Este vorba de incasarea de venituri in valoare de minimum 500 lei/luna in conturile curente deschise la banca pentru o perioada de minimum 2 luni din ultimele 4 anterioare solicitarii de credit si mentineea pana la scadenta imprumutului a unui flux de numerar in valoare de cel putin 70% din venitul luat in considerare pentru acordarea creditului (conditia de rulaj lunar).
Dobanda unui astfel de credit, cu o valoare cuprinsa intre 1.500 si 40.000 lei este de 17,49%, fixa, dar scade la 15,49% daca se asigura virarea veniturilor si rulajul lunar sau la 13,49% daca exista si o asigurare de viata atasata (cu prima lunara de 0,1% din suma imprumutata).
In cazul unei refinantari sau achizitionarii suplimentare si a unui card de credit de la banca, dobanda se reduce la 11,49% (per total, scaderea dobanzii ajunge la 6 pp fata de nivelul fara discounturi).
La transe superioare valorice (de exemplu 120.000-150.000 lei) cea mai redusa dobanda pentru creditele care includ toate aceste produse si servicii suplimentare este de 7,99%.
La Banca Transilvania e o strategie diferita pentru lei si euro
Un credit de nevoi personale cu dobanda fixa, fara virare venit si fara asigurare are o dobanda de 14,4%.
Daca se alege o asigurare dar debitorul isi incaseaza in continuare veniturile prin alta banca, dobanda scade cu numai 0,5 pp, la 13,9%.
Daca se alege virarea veniturilor in cont dar fara atasarea unei asigurari de viata si somaj, atunci costul cu dobanda este de 14% (virarea veniturilor ofera o reducere de 0,4 pp) iar cu o asigurare atasata scade la 13,5%.
In acest caz virarea veniturilor si asigurare ofera impreuna o reducere de mai putin de un punct procentual, mult sub cele 4 pp in cazul UniCredit in cazul primei transe valorice dar in final, cele doua dobanzi ajung totusi pe un palier comparabil (la UniCredit se pleaca de mai sus).
In cazul unui credit de nevoi personale in euro, fara virare venituri si asigurare, dobanda fixa este de 7% iar cu virare de venit si asigurare scade la doar 6,5%, ceea ce arata ca la imprumuturile in euro combinatia dintre virarea de venituri si asigurarea de viata are o pondere mai mica decat la cele in lei, chiar si tinand cont de nivelurile diferite din pornire.
Si la ING refinantarile sunt favorizate
Pe primul palier valoric (credite sub 20.000 lei), dobanda fixa a ING Personal este de 15,19%, fara incasare salariala si asigurare de viata.
Aceasta scade la 14,19% daca se ataseaza o asigurare, la 13,69% daca se incaseaza veniturile in cont (dar fara asigurare) si la 12,69% pentru incasare de venituri si asigurare de viata simultan. Per total, reducerea este de 2,5 pp.
Pe paliere valorice mai mari, dobanda poate sa se reduca pana la 11,19% (sume mai mari de 50.000 lei).
In cazul in care imprumutul de nevoi pesonale reprezinta o refinantare, dobanda maxima pentru palierul valoric minim, neincasare de venituri si lipsa unei asigurari este de 13,99%.
Aceasta scade apoi la 12,99% pentru asigurare atasata, la 12,49% pentru incasarea de venituri (dar fara asigurare) si la 11,49% pentru incasarea de venituri si asigurare inclusa. Pe palierul valoric cel mai inalt (peste 50.000 lei) dobanda minima este de 9,99%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News