top banner

Creditarea ar putea ramane apatica pentru multi ani

25 Ianuarie 2013 | Autor: Marius Serban

Criza financiara a generat un proces de retragere a liniilor de finantare externe in toata Europa Centrala si de Est. Bancile romanesti nu au fost ocolite de acest proces. Daca trendul continua, ne putem astepta la o creditare in ritm de melc pentru multi ani de acum inainte.
Sursele de finantare puse la dispozitia subsidiarelor din regiune de catre bancile-mama din vestul Europei continua sa se reduca. Ultima evaluare efectuata de FMI arata ca procesul s-a incetinit in trimestrul III din 2012, dar banii continua sa paraseasca regiunea.
In primele 9 luni din 2012, liniile de finantare s-au redus cu 4,6% din PIB la nivelul Europei Centrale si de Est (excluzand Rusia si Turcia), reiese din datele publicate de Banca Reglementelor Internationale.
Cele mai afectate tari au fost Bulgaria, Croatia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovenia si Serbia, unde resursele externe ale bancilor s-au diminuat cu peste 5% din PIB.
Bancile romanesti au fost putin ferite anul trecut, deoarece sursele externe s-au diminuat cu numai 2,5% din PIB.
Piata locala nu are resurse suficiente
Conform studiilor FMI, acest proces nu s-a incheiat, iar bancile occidentale vor continua sa-si diminueze expunerea fata de regiunea noastra. Principalul factor care alimenteaza acest proces este cererea redusa de credite pe plan local. Firmele si populatia s-au indatorat in anii de boom economic mai mult decat pot rambursa, astfel ca acum clientii evita sa solicite noi imprumuturi.
Daca bancile romanesti nu conving bancile-mama ca pot acorda noi credite, atunci acestea din urma decid sa le reduca alocarile, mai ales, ca bancile din zona euro au nevoie de bani suplimentari pentru a face fata noilor cerinte de capital.
In aceste conditii, bancile locale sunt fortate sa se orienteze pe piata locala pentru a-si atrage noi resurse. Sursele interne sunt insa limitate si in ciuda eforturilor depuse, bancile central si est-europene nu au reusit sa atraga resurse suplimentare mai mari de 3% din PIB in acest mod, estimeaza FMI.
Daca bancile vor continua sa inlocuiasca sursele de finantare externa cu cele de pe piata locala, analistii FMI considera ca tarile din regiune se pot astepta la o lunga perioada in care creditarea va avansa lent, deoarece depozitele locale nu pot sustine o ritm inalt de crestere a imprumuturilor.
Acest proces s-a resimtit si la noi. Cum sursele de finantare in euro sunt tot mai dificil de procurat, doua banci importante – BCR si ING  - au luat in final decizia sa renunte la creditele in euro pentru populatie, urmand a se concentra pe acordarea de imprumuturi in moneda nationala. Daca aceasta tendinta se generalizeaza, efectul va fi cresterea costului creditelor (deoarece creditele in lei sunt mult mai scumpe decat cele in euro) si reducerea mai departe a cererii de creditare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul