Creditarea bancara pentru persoane fizice traverseaza o perioada propice, inca. Imprumuturile in lei nou acordate continua sa creasca, in special pentru consum, iar restantele se afla la minimul ultimilor 9 ani. Ce ingrijoreaza totusi autoritatile?
In ultimul an, creditele noi acordate populatiei pentru consum au crescut cu peste 14%, in timp ce imprumuturile noi pentru locuinte au scazut usor. In total, valoarea lunara a imprumuturilor persoanelor fizice noi a crescut de la 3,2 miliarde de lei in iulie 2017 la 3,46 miliarde de lei in iunie 2018, potrivit datelor publicate de BNR.
Avansul creditarii este pus de economisti pe seama cresterilor salariale si a dobanzilor inca reduse.
Salariul mediu net aferent primelor sase luni ale acestui an a urcat cu 13% (300 lei) fata de aceeasi perioada din 2017, pana la 2.636 lei. In 2007 salariul mediu net era de sub 1.000 de lei, in timp ce in 2009 ajungea la aproape 1.400 de lei.
In acelasi timp, dobanda medie anuala efectiva (DAE) la un credit de consum in lei s-a situat in prima jumatate a acestui an la 10,8%, cel mai mic nivel din 2007 incoace. Inainte de criza, in anii 2007-2008, DAE se situa la circa 18%, pentru ca in 2009 sa urce la aproape 25%.
Restantele la credite, in scadere
Pe de alta parte, creditele restante au continuat sa scada in iulie 2018, cu 0,6% luna/luna si cu 32,7% an/an la 8,3 miliarde de lei (nivelul minim din decembrie 2009), conform statisticilor publicate de BNR. Datele cumuleaza, insa, atat restantele populatiei cat si pe cele ale firmelor.
Astfel, rata creditelor restante a scazut de la 3,41% in iunie la 3,38% in iulie, minimul din septembrie 2009. La lei, rata restantelor s-a situat la 3,16%, iar la creditele in valuta la 3,77%.
“Consideram ca aceasta evolutie a fost influentata de climatul pozitiv din piata fortei de munca, de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de cresterea creditarii. Pe termen scurt previzionam continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor restante pana la 3%”, noteaza economistii Bancii Transilvania.
Robor, in scadere, dar mult peste nivelul de anul trecut
In privinta dobanzilor, acestea sunt momentan in scadere, insa cu mult peste nivelul inregistrat anul trecut in aceasta perioada.
Indicele Robor la 3 luni, utilizat la actualizarea dobanzilor pentru majoritatea imprumuturile in lei cu dobanda variabila, a scazut in ultimele zile, ajungand la 3,24% pe an, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni. Anul trecut, insa, indicele se situa in jurul valorii de 0,9% pe an.
Pe de alta parte, analistii se asteapta ca dobanzile sa revina pe trendul de crestere. Pentru urmatoarele 12 luni, acestia anticipeaza o rata medie a inflatiei de 4,66% si o crestere a ratei medii Robor la trei luni pana la 4,16% pe an.
In acest context, si Banca Nationala a Romaniei continua sa sustina ca este necesara temperarea cresterii creditului acordat populatiei, astfel incat sa se mentina in termeni sustenabili.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News