Creditele pentru nevoi personale nu au o destinatie precisa. Banii intra in contul titularului, acesta putand sa ii foloseasca in orice scop doreste. Banca nu urmareste destinatia sumelor, iar beneficiarul creditului, impreuna cu codebitorii si giranti, sunt raspunzatori pentru plata ratelor.
Faptul ca ati semnat contractul de credit va obliga in fata bancii la returnarea sumelor, chiar daca ati acceptat sa dati banii unei cunostinte, care a promis ca va achita toate ratele.
Daca aceasta persoana a girat cu un teren sau al bun, obligatiile sale fata de banca se limiteaza doar la aceste garantii.
In cazul in care nu mai platiti, banca poate sa treaca la executarea silita a clientului si a garantiilor aferente imprumutului. Executarea silita poate implica atat poprirea veniturilor titularului, cat si valorificarea garantiei exprese a creditului, respectiv terenul persoanei careia i-ati dat banii.
Daca, in urma vanzarii terenului, nu se acopera datoria catre banca, diferenta de suma ramane tot in obligatia titularului.
De aceea, este de preferat ca fiecare transfer de bani sa fie insotit de documente justificative. Daca suma a fost oferita cunostintei cu titlu de imprumut, atunci ar fi fost indicat sa fi incheiat un act notarial in acest sens.
Acest act nu putea fi utilizat in relatia cu banca, dar putea fi folosit pentru recuperarea sumelor virate in instanta.
In cazul in care nu aveti un astfel de document, este foarte greu de dovedit ca sumele oferite cunostintei au reprezentat un imprumut.
Mai mult, daca nu ati transmis banii prin virament bancar sau nu aveti o chitanta de incasare, chiar scrisa de mana, este dificil de dovedit inclusiv faptul ca respectiva persoana a intrat in posesia banilor.
Ca o ultima solutie, puteti merge in instanta impotriva cunostintei dvs, in vederea recuperarii sumelor, dar, daca nu aveti dovezi care sa sustina calitatea de imprumut, sansele de a recupera sumele sunt relativ reduse.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News