top banner

Cum promite BNR ca va stopa cresterea Robor?

10 Mai 2018 | Autor: Conso

Cresterea dobanzilor pare de neoprit, in tandem cu inflatia care, de asemenea, urca in continuu la dupa cativa ani de valori negative. Urmatoarele date publicate de Statistica, peste cateva zile, vor arata o inflatie chiar mai mare decat cea din martie. Unde se vor duce dobanzile, in aceste conditii?
Indicele care arata cresterea preturilor in Romania va fi mai mare pentru luna aprilie decat in martie, cand a ajuns la un nivel  deja ingrijorator, de 4,95% pe an. Care este cauza? Majorarea accizei la tigarete de la 1 aprilie 2018, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, inflatia anuala va ramane in jur de 5% pana in toamna, urmand ca apoi sa revina pe scadere, odata ce efectele majorarii accizei la carburanti si a preturilor la gaze si electricitate din toamna trecuta se vor disipa.
BNR estimeaza, astfel, ca la finalul anului, inflatia se va situa la nivelul de 3,6%, usor peste prognoza anterioara, de 3,5% si, implicit, peste limita superioara a intervalului de variatie.
Intre timp, cresc si dobanzile din piata, iar BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 2,25% pe an la 2,5% pe an. Guvernatorul BNR spune ca aceasta masura nu numai ca nu va duce la majorarea suplimentara a dobanzilor, ci va contribui la temperarea inflatiei, responsabila cu cresterea dobanzilor.
“Nu vrem sa ajunga Robor la 4%, de asta dam si inflatia jos!”, a explicat Mugur Isarescu. Pe de alta parte, el sustine ca, raportat la valorile din urma cu 10 ani, nivelul indicatorului, chiar si la 3%, este foarte scazut. „Cand a ajuns aproape de 3% (cand a scazut -n.r.), toti spuneati ca e imposibil. Deci recordul la care va referiti e un Robor mic. Si chiar daca ma considerati cinic, se poate spune si asa: nu ca o sa dau cu 100 de lei in plus, ci ca rata precedenta a fost cu 100 de lei mai mica decat un anumit normal”, a subliniat guvenratorul BNR.
Pe cine afecteaza cel mai mult cresterea Robor?
Insa rationamentul este valabil pentru cei care s-au imprumutat in momentul in care indicii erau mult mai ridicati, au beneficiat de scaderea dobanzilor, iar acum revin incet, incet, la ratele din prima faza a creditului. Nu la fel stau lucrurile cu cei care s-au imprumutat la nivelurile minime ale Robor si, mai ales, pana aproape de gradul maxim de indatorare. Pentru acestia, o rata lunara mai mare poate reprezenta o problema.
Robor la 3 luni, indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei cu o dobanda variabila a urcat, joi pana la nivelul de 2,75% pe an, cu peste 2 puncte procentuale fata de minimul istoric de 0,68% pe an atins in urma cu un an si jumatate.
Referitor la cursul leului fata de euro, guvernatorul BNR spune ca motivul pentru care acesta a crescut mai mult decat cel al zlotului sau forintului nu este legat de majorarea dobanzii de politica monetara (care, din contra, ajuta la aprecierea leului) ci de deficitul extern in crestere (importuri mai mari decat exporturilor), care urca cererea de valuta (pentru a plati importurile excedentare). Iar deficitul de cont curent este generat de excesul de cerere (care nu poate fi acoperita din productia interna).
“E posibil ca noi sa exageram, dar daca exageram… meritam o prima, pentru ca am avertizat in timp util. Excedentul de cerere exista si tendinta este clara - nu este sustenabila in termeni europeni. Daca si acest lucru supara, nu stiu cum sa ma mai exprim! Trebuie sa alertam cumva, pentru ca nu se mai opreste (deficitul de cont curent -n.r.). Am trecut la o mare imbunatatire, de la aproape 15% din PIB inanite de criza, la o corectie majora, dureroasa, la 0%. Apoi, in 2014 - 2015, cu programe de relaxare fiscala, asistam la o deteriorare in timp”, a mai spus Isarescu.
Acesta sustine ca, atat timp cat exista exces de cerere, politica monetara trebuie sa devina usor restrictiva, pentru ca dobanzile sa nu creasca mai mult in viitor.
“Nu avem de gand sa sugrumam cresterea economica. (...) Noi vrem sa diminuam excesul de cerere. Acesta se poate diminua si prin cresterea PIB potential, insa pentru asta este nevoie de investitii mai mari, forta de munca mai calificata etc. Insa asta nu depinde de BNR”, a mai spus guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Și IFN-urile au promoții bune, dar ofertele avantajoase trebuie căutate atent

Spre deosebire de bănci, care oferă costuri mai mici în cazul creditelor de valoare mare, unde debitorii primesc veniturile în cont și au asigurări de viață, în cazul IFN-urilor ofertele bune vin pe anumite scadențe.

25 Mar 2025 | Credite nevoi personale
Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Ce costuri au creditele bancare de valoare mică pe termen scurt?

Majoritatea băncilor oferă împrumuturi de nevoi personale ale căror costuri variază în funcție de mărimea sumei, existența unor asigurări, virarea veniturilor în cont și istoricul în relația cu banca.

28 Ian 2025 | Credite nevoi personale
Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul