Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.
Datele, publicate de Institutul National de Statistica (INS), sunt valabile pentru 2017, ceea ce inseamna ca acum situatia este chiar mai ingrijoratoare avand in vedere ca, intre timp, utilitatile s-au scumpit, preturile in general au crescut, iar indicii de referinta pentru dobanzile la credite s-au triplat.
Concret, anul trecut, 31,7% dintre gospodarii sustineau ca nu pot sa isi achite la timp cheltuielile curente importante precum intretinerea locuintei, rate la imprumuturi sau plata utilitatilor. Cele mai frecvente restante sunt la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%).
Ponderi reduse le au restantele la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi, explica realizatorii analizei.
In aceste conditii, doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cei care spun ca au o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor.
Doar intr-un caz din cinci membrii unei gospodarii sustin ca nu au probleme in a sustine cheltuielile curente.
Pentru ce se imprumuta romanii?
Chiar si asa, imprumuturile financiare sunt folosite doar de 8% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru cumpararea in rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic si electronic etc. (50,9%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (46,5%).
In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi pentru datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii si timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (3,7%) si investitii (2,5%).
Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (10,3% fata de 5,6% la gospodariile din rural).
“Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii, atat din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-constructive si functionale, cat si sub aspectul cheltuielilor impuse de intretinerea ei. In anul 2017, in marea lor majoritate (96,6%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural”, se mai arata in documentul citat.
Din pacate, insa, si in anul 2017, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 71,4% iar a celor cu grup sanitar de 69,8%. Asadar, 30% din locuintele din Romania nu detin astfel de dotari in interior.
De ce venit au nevoie oamenii pentru traiul zilnic?
Aproape o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei. Insa trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. La polul opus, o alta treime considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.
In mediul rural, aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in plafonul de 1.000 de lei pe luna, insa in mediul urban viata este mai scumpa. Doar 6% declara ca ar supravietui cu un astfel de buget.
Dintre gospodariile urbane, aproape 71% sustin ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 de lei lunar. Cu maxim 2.000 de lei s-ar descurca, potrivit cercetarii, gospodariile conduse de femei, cele din grupa de varsta de 65 de ani si peste, cele cu statutul ocupational de agricultor, sau cele care nu au in componenta copii dependenti.
“In general, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor”, se subliniaza in documentul INS.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News