top banner

Cum verific scorul FICO prin Conso?

25 Mai 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

Pasi de parcurs pana la scorul FICO 

Daca esti interesat sa obtii un imprumut de la banca, iti poti verifica scorul FICO direct pe Conso.

Singura conditie este sa soliciti o oferta de finantare, prin Conso, accesand sectiunea de comparatii care te intereseaza (credite de nevoi personale, credite imobiliare, credite auto, leasing auto sau carduri de credit).

Dupa ce ai completat formularul, vei fi indrumat sa deschizi un cont pe Conso.

Acum esti pregatit sa obtii propria situatia de la Biroul de Credit, urmand pasii de mai jos:

- Confirma-ne adresa de email, prin completarea unui cod trimis la adresa cu care te-ai inregistrat;
- Completezi Codul Numeric Personal si accepti termenii si conditiile aferente acestui serviciu
- Biroul de Credit iti va trimite un cod SMS pe care va trebui sa-l completezi in formular. Daca nu esti inregistrat cu un telefon mobil in baza de la Biroul de Credit, va trebui sa raspunzi la un set de intrebari personalizate, pentru a valida solicitarea ta.

Daca procedura de autentificare s-a finalizat cu succes, vei putea vizualiza situatia personala de la Biroul de Credit, inclusiv scorul FICO.

Ce arata un raport al Biroului de Credit

Cea mai cautata informatie, scoasa in fata grafic in orice raport de credit, este scorul FICO, un algoritm folosit de banci pentru a evalua bonitatea clientului, capacitatea lui de a rambursa fara probleme imprumutul dorit. 

Scorul FICO se determina prin cuantificarea mai multor parametri precum istoricul de plati, suma datorata, durata istoricului de credite, creditele noi in derulare, tipuri de credite accesate, etc fiecare cu ponderi diferite (cel mai mult conteaza istoricul de plati si suma datorata in prezent). In functie de aceste variabile, solicitantul este cotat intre 300 si 850 de puncte.

Cine are un scor mic, de 300-550 de puncte a avut probabil executari sillite, are restante, credite cu probleme, iar cine obtine peste 750 de puncte are un foarte bun istoric in relatia cu bancile, a rambursat la timp datoriile si nu a avut intarzieri la plata ratelor. 

Evident, fiecare banca analizeaza si alte informatii suplimentare, precum stabilitatea jobului, raportul dintre venituri si imprumutul solicitat, etc.

Informatii suplimentare din raport

Pe langa scorul FICO, in raportul de credit puteti vedea istoricul creditelor obtinute si situatia de rambursare din momentul actual, daca sunt sau au fost restante la un moment dat. Situatia platii ratelor apare intr-un tabel pe fiecare an in care au existat imprumuturi, daca sunt restante se trece valoarea acestora, daca s-a platit la timp nu apare nimic in dreptul lunii respective. 

Este monitorizata de asemenea relatia cu alte persoane care au obtinut imprumuturi. Raportul contine sumele maxime platite in ultimii 2 ani ca rate, totalul ratelor si datoriilor curente (defacate pe scadente), sumele restante si intarzierea maxima la plata ratelor pentru toate tipurile de credite (banci si IFN-uri). 

Apare situatia creditelor (inchise-la termen sau inainte de termen-sau in derulare) dar si un istoric al interogarilor pentru Biroul de Credite. Atentie, un numar repetat de interogari pentru obtinerea unui raport de credit poate reduce scorul FICO, denota ca solicitantul doreste prea mult sa obtina imprumuturi si apar semnele de intrebare. 

De mentionat ca in raportul de credit nu apar datele mai vechi de 4 ani, deci un raspuns la cererea de interogare precum “Nu exista date la Biroul de Credit” poate insemna atat faptul ca solicitantul nu a avut niciodata credite, ci si ca acestea au fost rambursate cu mai multi ani inainte de interogarea bazei de date. 

Puteti consulta Ghidul Conso privind Biroul de Credit din care veti mai multe despre tipul de informatii transmise de banci, in cate zile se raporteaza restantele si procedura prin care se sterg acestea, cum se corecteaza datele eronate, etc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul